Nagy ablak - nagy fény

2016. április 27.

01
A mai modern építészet egyik legnagyobb vívmánya a nagy üvegfelületek használata. A hatalmas üvegek szinte eltörlik a külső és a belső tér közötti határokat. A nappali tere folytatódik a kerti teraszban, és kinti növények is bekúsznak a lakásba, átlépve a falakat az ablakokon keresztül.

02
A hagyományos magyar építészet vastag falakból és kis méretű ablakokból építkezik. Ez egy befelé forduló, a kertet és a környezetet kizáró térformálás. Eme építkezési mód kizárja a napot, de ezáltal hűvösebb nyári napokat biztosít.

03
A családi ház lényege a kert. Akkor van értelme saját telekre építkezni, ha használjuk is azt. A terek közötti kapcsolatot a nyílászárók biztosítják. Minél nagyobb nyílást alakítunk ki, annál közvetlenebb kapcsolat jöhet létre a terek között. 

Nagyméretű tolóajtók segítségével az akadályokat eltolva egyszerre élvezhetjük a kertünk és a házunk előnyeit.

04Több lehetőség is kínálkozik a térhatárolásra. A fix üvegfelületek a legolcsóbbak ajtó/ablak témakörben. Minél több a vasalat, vagyis minél bonyolultabb a nyitás módja, annál drágább lesz a megvalósuló nyílászáró. A nyitásmódok közül a sima nyíló a legolcsóbb. Ezt követi a tolóajtó, majd az egyre népszerűbb harmonikaajtó.

Nagyon lényeges, hogy ne csak az ajtóink, de az ablakaink is a padlótól kezdődjenek.

Minél több és nagyobb üvegfelületünk van, annál fontosabb az ablakok hőszigetelő képességére odafigyelni a kiválasztásnál.

Amennyiben utólagosan leszigeteljük a házunk külső falait, nem elegendő hőszigetelő táblákkal beborítani a házat, foglalkoznunk kell a külső nyílászárókkal is.

Hiába javítjuk falaink hőszigetelő képességét, ha az ablakaink korszerűtlenek.

05Amikor arról érdeklődünk, hogy mennyire jó hőszigetelő az ablakunk, akkor az “U” (régen “K”) értékről beszélünk, ami a hőátbocsátási tényező. Ez az az adat, ami megmutatja, hogy a falainkon vagy az ablakunkon egységnyi idő alatt mennyi energia távozik. Minél kisebb ez az érték, annál jobban hőszigetel az ablakunk.

06
Fontos, hogy jó hőszigetelő ablakaink legyenek, de az is lényeges hogy összhangban legyenek a házunk formai és esztétikai rendszerével.

07
Nyílászáró választásakor gyakori szempont szokott lenni a karbantartás kérdése. Sokan nem szeretnék gyakori időközönként átfesteni az ablakot, ezért döntenek a műanyag vagy alumíniumablakok mellett; igaz, ma már a faablakok korszerű felületkezelései, festékei is kibírnak 8-10 évet. Amennyiben úgynevezett alufa ablakot választunk, a különböző anyagok előnyös tulajdonságait ötvözhetjük. A kültérben az alumínium ellenáll az időjárásnak, míg a beltérben megjelenő fa melegebb, otthonosabb hatást kelt.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.