Terméskövek – nem csak kívül

2016. április 13.

kep_002
Házaink díszítésére már régóta használunk különböző formájú, színű és anyagú követ. Ez alapvetően abból ered, hogy mindenkinek tetszenek a régi kőházak. Persze akkoriban a kő még falazóelem volt és nem díszítőelem. A mai építészet szeretettel használja a természetes köveket.

kep_003
A külső megjelenés mellett egyre többször jelennek meg a kőfelületek a belső terekben is. Az igazi rusztikus kövek közelebb hozzák a természetet és barátságos, meleg hangulatot teremtenek.

kep_004
A lakások belső burkolatának kiválasztásánál a két leggyakoribb padló- és falburkoló elem a mázas kerámia és a greslap. Bátrabbak néha megpróbálkoznak keményfa padlóburkolattal a fürdőszobájukban vagy a nappali parkettáját futtatják tovább egészen a konyháig.

kep_005Ezekben az esetekben nagyon kell figyelni a megfelelő anyag kiválasztásra.

kep_006Legtöbbször a logika mentén haladva a belső terekbe az oda gyártott beltéri anyagokat használjuk, és nem jut eszünkbe, hogy a kültéri anyagok is jól mutatnak a nappali térben.

kep_007Először is ezeket a köveket nem találjuk meg a barkácsáruházak és csempeboltok kínálatában, és úgy gondoljuk, hogy biztosan drága és nem megfizethető anyagok.

kep_008
Az első állítás igaz, mert egy kövest kell keresnünk, de ha megtaláltuk, rájövünk, hogy például a mészkövek ára megegyezik egy középárszintű olasz burkolat árával.

kep_009
Valódi kőburkolatok használatának hatalmas előnye, hogy nem korlátoz minket a lapburkolatok méretválasztéka. Olyan méretű, formájú és vastagságú követ vágathatunk magunknak, amit csak el tudunk képzelni.

kep_010
Attól függően, hogy hol (felület, funkció) helyezzük el ezeket a köveket, használhatjuk a kő legtermészetesebb formáját (korongvágott), amikor megmarad a természetes vágott lyukacsos felület. Ezt a felületet főleg függőleges, vízmentes helyeken érdemes használni.

kep_011Amennyiben vízszintes a felület, vagy ahol fontos a takaríthatóság, inkább csiszolt vagy csiszolt-tömített követ tegyünk. Tudnunk kell, hogy minden egyes új csiszolással, eljárással a mészkő veszít fehéres színéből és egyre jobban besárgul.

kep_001
Ha már teljesen beleszerettünk a mészkő természetes hatásába, elkezdhetünk bútorokat is készíteni belőle. Konyhapultot, fürdőszobapultot vagy akár az egész zuhanytálcánk és zuhanyfalunk is lehet kőből. Esetleg ha sikerül találnunk egy erőteljesebb, érdekes mintázatú kőlapot, a zuhanyban még érdekesebbé tehetjük a teret.

A kőbútorok előnye, hogy egyszerűen lehet őket illeszteni. Nem látszanak bütük, így szoborszerű, tömbbútorokat hozhatunk létre.

Ne féljünk az ismeretlentől, hozzuk be a lakásba a természetet, használjunk természetes köveket.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.