Kell-e engedély a belső átalakításhoz?

2016. április 6.

b3
Új házak és lakások építéséhez építési engedélyre van szükség. Amikor egy meglévő házat vagy lakást alakítunk át, mindig felmerül a kérdés, hogy kell-e engedélyt kérni. Az engedélyköteles tevékenységek sorát rendelet szabályozza. Ezek alapján akkor tudunk engedély nélkül átalakítani, átépíteni, ha megfelelünk a rendeletben előírtaknak, de lássuk részletesen.

kep_001Amennyiben nem érintünk tartószerkezetet, vagyis nem változtatjuk meg a nyílásaink szélességét, nem vágunk új nyílásokat, nem veszünk ki tartófalakat és az átalakítás során nem változik meg  az épület statikai rendszere, akkor nagy biztonsággal kijelenhetjük, hogy nem kell építési engedélyt kérni.

kep_002
A statikai biztonság nem vicc. Ne gondoljuk, hogy ez a hatóságok túlzott kötözködése. Saját családi házunkban is okozhatunk problémákat az átalakítások során, de egy nagyobb társasháznál az egész épületet is veszélybe sodorhatjuk egy átgondolatlan átalakítással.

kep_003Például egy nyolcszintes ház földszintjén kibontunk egy falat, ahol hét szint terhe tornyosul felette.  A kőműves azt mondja csinált már ilyet egy kisebb házban. A földszintes vagy egyszintes ház esetén sokkal kisebb terhek lépnek fel, mint egy többszintes házban. Ilyen esetekben mindenképpen kérjük statikus segítségét. Ráadásul a társasházban a főfalak a társasház tulajdonában vannak, így a társasház hozzájárulása is szükséges. Ez az átalakítás mindenképpen engedélyköteles.

kep_004
A külső homlokzaton lévő ablakok átalakítása, változtatása, elmozdítása, megszüntetése is építési engedély köteles, amennyiben megváltoztatjuk az áthidaló szélességét. Minden esetben tájékozódjunk, hogy az épület, amiben átalakítunk, nincs-e valamilyen védelem alatt. Amennyiben műemléki épületben vagyunk, minden átalakításhoz kell a hatóság engedélye.

Mikor nem kell (biztosan) engedély?

kep_005Vásároltunk egy számunkra megfelelő nagyságú és elosztású lakást, ami felett eljárt az idő, ezért szeretnék megfeleltetni a mai idők esztétikai és saját elvárásainknak, ezért felújítjuk.

kep_007Újrafesthetjük, felújíthatjuk és átszabhatjuk a fürdő belsejét. Vásárolhatunk új szanitereket és dizájnburkolatokat. Tehetünk álmennyezetet is a mennyezetre, tele spotlámpákkal. Új és modern konyhával is feldobhatjuk a belső tereket. Az egész villanyrendszert kicserélhetjük.

3d Architectural plan
A gépészet felújítása is megoldható, egy kivétellel. Ez a kivétel pedig a kazán. A belső gépészeti csövek (víz, fűtés) engedély nélkül cserélhetők, de a kazán cseréjét nagyon meg kell gondolni. A kazán cseréjével egy időben meg kell felelni az összes hatályos jogszabálynak. Ez legtöbbször azt eredményezni, hogy a meglévő kéményt is kell bélelni.

Foglaljuk össze.

kep_012
Nem kell engedély, ha belső, szépészeti átalakításokat végzünk, beleértve a korszerűsítési folyamatokat is, kivéve a kazánt.

kep_013
Kell engedélyt kérünk, ha változtatunk a teherhordó falakon, hozzányúlunk a homlokzati nyílászárókhoz vagy kazánt cserélünk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.