Mosdó a pulton

2016. március 31.

01
A mosdó kiválasztásánál nagyon fontos eldönteni, szeretnénk-e pultot vagy sem. Mi most abban segítünk, mire kell figyelni akkor, ha pultra ültetett mosdót választunk.

Tervezési szempontból – egy átlag magasságú ember esetében – a mosdó elhelyezésének szabvány szerinti magassága 85 cm. Ettől eltérhetünk plusz-mínusz 5 cm erejéig, vagy esetleg többet is, ha a magasságunk is eltér az átlagtól.

02
A szerelési magasság azért lényeges, mert ez lesz a mosdó felső síkja, és ehhez képest kell meghatároznunk a pult és a csap helyzetét.

A mosdók magassági mérete különböző. Ezért lényeges, hogy először a mosdót válasszuk ki. Ezután következik a pult meghatározása.

03
Létezik pultra helyezhető, pultba süllyeszthető és szekrénybe épített változat is.

Abban az esetben, ha a mosdó egyben van a szekrénnyel, nem kell foglalkoznunk a pulttal, mert a mosdó és szekrény mérete megegyezik.

04Nagyobb pultfelület esetén figyelnünk kell a pult anyagára is. A kicsapódó víz hatással van a pult felületére, ezért olyan anyagot használjunk, ami vízlepergető, vagy védjük a sérülékeny felületeket.

A pult lehet csempeburkolatú, alkalmazhatunk akril felületeket, de lehet fa is, amit lehetőség szerint védjünk üveglappal.

A csaptelep kialakítása…

05
Háromféle megoldás létezik. Lehet falból kijövő csaptelep (ezek a csapok legtöbbször drágábbak). Nagyon fontos a pontos tervezés, mert itt utólag nem módosíthatunk a csap helyzetén és még a falon lévő burkolat kiosztását is érinti.

A második, legkevésbé problémás megoldás, ha olyan mosdót választunk, amiben ki van alakítva a csaptelep helye. Ekkor beszélünk mosdóra helyezett csapról. Ebben az esetben szinte bármilyen csapot választhatunk, nem fog meglepetés érni bennünket.

06
A harmadik eset akkor áll elő, ha csapkiállás nélküli dizájnmosdót választunk. Ezek nagyon szép szoborszerű látványt nyújtanak, de nagy körültekintés igényelnek. Ahhoz, hogy a víz eljusson a mosdóhoz, magasabb szárú és hosszabb kinyúlású csapot kell keresnünk. Biztosítani kell a megfelelő helyet is a pulton, hogy elférjen a pultból kiálló csaptelep. Arra is ügyeljünk, hogy felül legyen a csap kezelője.

Összefoglalva: figyeljünk a pult felületének és magasságának megválasztására. Ha kevesebb gondot szeretnénk, inkább olyan mosdót részesítsünk előnyben, ahol ki van alakítva a csap helye.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.