Rejtett bútorok - beépített szekrények

2016. március 23.

kep_002
A „Réka” szekrénysorok ideje lejárt. A modern belsőépítészet egyre kevesesebb bútort használ. A bútorok, amelyek bekerülnek a nappali terébe, inkább a dizájnt szolgálják, mint magát a tárolást. A nappaliban legtöbbször könyveket, folyóiratokat, DVD-ket tárolunk, de a film- és zenetárolás is változóban van a technika fejlődése miatt. Talán a könyvespolcok harcolnak még a jelenlétért, de tervezett belső esetén ezek a polcok is belesüppednek a falakba. A ruhák tárolása azonban már régen kiszorult a nappali térből.

kep_003
Az „amerikai konyha” elterjedésével még nagyobb lett az igény a bútorok minimalizálására és elrejtésére. A nappaliból a bútorszerű, a nappali bútorral szinkronizáló konyha látványa sokkal elfogadhatóbb, mint két külön világ létrehozása.

kep_004
Ennek a folyamatnak köszönhetően a konyhák nagy része teljesen rejtett, eltolható vagy nyitható ajtórendszer mögött húzódik. A tűzhely és a mosogató természetesen még jelzi a konyha helyét. A konyha és a nappali egymásra hatása határozza meg az egységes megjelenést.

kep_005
Az előszoba sem bútorral fogad már bennünket. Itt is jelzi még egy-egy fogas a vendégek számára a kabát helyét, de a kabátok legtöbbször már rejtetten, beépített szekrényben egy  vagy gardrób belsejében kapnak helyet.

kep_006
Az előtereket követő közlekedők is bőven rejtenek titkokat. A tároló polcok, háztartási helyiség, a létra, a porszívó és a felmosó is itt kap helyet.

Miben különbözik egy szekrény a beépített bútortól?

kep_007
A szekrény egy önálló, mobilis tároló egység. Utólag megvásárolható, mozdítható és lecserélhető.

kep_008
A beépített, rejtett szekrényt előre kell tervezni és kialakítani. Legtöbbször épített tégla vagy gipszkarton falból készülnek. A kialakított rejtett falnyílásba a funkcióhoz alkalmazkodó polckiosztás kerül. A nyílás lezárása nyíló- vagy tolóajtórendszerrel történik.

kep_009
Ezek a szekrények titokzatosságukat a környezetükhöz illeszkedő szintmagas ajtó rendszernek köszönhetik. A tükrös felületek reflexiója még nagyobb rejtettséget biztosít, miközben növeli magát a teret is.

kep_010
Természetesen ettől még nem kell kidobni a szekrényeinket, csak logikusan át kell gondolni, hogy mit hogyan szeretnénk tárolni. Összevetni a rejtett és szabadon álló bútorok előnyét és hátrányát. Mindezt átültetni a vizuális élményeink palettájára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.