Apró gyöngyszemek – mozaikcsempék

2016. március 9.

kep_001. jpg
Apró, csillogó kövek borítják a falakat, pazar, elegáns, királyi fürdőhangulatot varázsolva a fürdőszobánkba. Ez az elegancia ma már mindenki számára elérhető.

kep_002
A mozaik mindig is luxusterméknek számított, mivel egyedi, kézzel készített képzőművészeti munkának minősült. Az egyedi minták megalkotása nagy szakértelmet és hosszú időráfordítást igényel.

kep_003
A sorozatgyártásnak köszönhetően ma már azonban elérhető áron lehet hozzájutni ezekhez az apró gyöngyszemekhez. A gyártást a tömegtermelés tette olcsóbbá. Ma már nem szükséges a mozaiklapokat egyesével felragasztani, mivel 30×30 cm-es papír- illetve műanyaghálóra még a gyártás során rögzítik, így burkolás során nem bonyolultabb a felrakása, mint egy hasonló méretű kerámia- vagy greslapnak. A papír hordozóréteg a lapocskák színén helyezkedik el, ezt felrakás után vízzel kell eltávolítani. A műanyagháló a lapok fonákjára van rögzítve.

kep_004Anyagát tekintve megkülönböztetünk üveg, kerámia és kő mozaikokat. Természetesen megtalálhatók a piacon olcsóbb és igényesebb termékek egyaránt.

kep_005
Attól nem kell félnünk, hogy a sorozatgyártás miatt elveszik a mozaik minta egyénisége. Rengeteg variációban lehet megvásárolni a mintalapokat, és plusz költségért akár egyedi mintát vagy egyedi színkeverést is kérhetünk.

A mozaik nem csak kicsi kockákat jelent…

kep_006
Sokan azt hiszik, hogy ha mozaik, akkor az kockás mintát jelent. De ennél sokkal többről van szó. A mozaikok olyan határtalan formaválasztékban elérhetők, hogy csak a képzelet szabhat határt.

Mire jó a mozaikburkolat?

kep_007
Mint azt már említettük, pazar látványt nyújt, de ami a hatalmas előnye, hogy íves felület is könnyedén burkolható vele. A kis elemek átmenet nélkül szinte teljesen rásimulnak az íves falakra. Ettől kezdve szabadon álmodhatunk kör alakú burkolt épített zuhanykabint, a wellness-ben a fűthető padokat is ezzel a módszerrel burkolják. Egy kerek oszlop sem lehet akadály.

kep_008
A mozaikburkolatot használhatjuk teljes felületen vagy akár kombinálhatjuk nagyobb méretű lapburkolatokkal. Ebben az esetben a mozaik díszítő elemként jelenik meg a fal- vagy padlóburkolaton.

Mire figyeljünk?

kep_009
Nagyon fontos, hogy milyen fugát választunk. Nem mindegy, hogy milyen színű kitöltő anyaggal látjuk el a mozaikmintát. Ha rosszul választjuk meg a fuga színét, agyonnyomhatjuk az egész mozaikfelületet. Természetesen egy jó burkoló is szükséges a kielégítő végeredményhez.

kep_010
Érdekességként még érdemes megemlíteni a 3D-s mozaikokat. Léteznek valódi térbeliséggel rendelkező termékek, amikor a mozaikok a térben eltérő vastagságban jelennek meg. Ez nagyon érdekes térhatást eredményez. Súrló fénnyel megvilágítva pedig elkápráztat mindenkit.

kep_011
Az üvegmozaikok egy érdekes változata, amikor a víztiszta mozaik hátoldalára viszik fel a színt vagy a mintát. A felületek játékával érdekes 3D hatás alakítható ki, így szórakoztatva a szemlélődőt.

Immagini 341
A mozaikok önmagukban is látványosak és sok játéklehetőséget adnak. Játsszunk hát!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.