A mosogatógép helye

2016. március 3.

kep_001
Van egy robot, ami helyettünk dolgozik a konyhában, így a hölgyek több időt tölthetnek családjukkal, és a mosogatás nem veszi el idejük nagy részét. A korszerű konyhák ma már elengedhetetlen része a mosogatógép.

kep_002
A megfelelő készülék kiválasztásához két fő szempontot kell figyelembe vennünk. Ez pedig a kihasználtság és a méret, ami természetesen ebben az esetben is összefügg.

kep_003
A két legelterjedtebb forgalomban kapható méret a 60 cm és a 45 cm szélességű készülék. Elfordulhat, hogy csak a 45 cm-es fér el a konyhánkban, így nem is kell tovább gondolkozzunk. Amennyiben 60 cm is rendelkezésre áll, akkor már megfontolhatjuk, hogy szükségünk van-e ekkora méretű gépre vagy a 45 cm-es is elegendő a konyhahasználati szokásainknak. Természetesen a nagyobb gépeknek is van felezőprogramjuk azokra az esetekre, ha nem telik meg a gép, de mégis szeretnénk elindítani a mosást.

kep_004
Nagyobb előkészítést nem igényel a mosogatógépek telepítése, mivel a víz- és lefolyóigénye kielégíthető a mosogatóról. Ezen kívül már csak áramforrásra van szükség a működtetéséhez.

kep_005
A készülék megvásárlása az egyszerűbb feladat. A fontosabb és bonyolultabb kérdés a mosogatógép helye. Azt hinnénk, hogy a mosogatógépet betoljuk a konyhapult alá, rákötjük a közművekre és már meg is oldódott minden. Azonban ez nem ilyen egyszerű.

kep_006
Minden probléma abból adódik, hogy a mosogatógép ajtaját kifelé, lefelé nyílóan lehet használni. Ez azt eredményezi, hogy teljesen le kell nyitni ahhoz, hogy ki lehessen húzni a kosarakat az edények és poharakat bepakolásához. Az elsődleges tervezési szempont, hogy a mosogatógép a mosogató és a szemetes közvetlen közelében legyen, mivel a maradékot a tányérokról szemetesbe dobjuk, majd leöblítjük a mosogatóban, miközben a készülék ajtaja nyitva van. Azt a pontot kell meghatároznunk, ahonnan ezt a háromlépcsős folyamatot kényelmesen el tudjuk végezni.

Mire figyeljünk még?

kep_007
Lehetőség szerint „L” alakú konyha sarkába ne tervezzünk mosogatógépet, mert az ajtó nyitását akadályozhatják a derékszögben elhelyezkedő ajtók és fiókok fogantyúi. Ha nincs más választásunk, akkor a fogantyú nélküli dizájnt helyezzük előtérbe.

kep_008
Ne zárjuk magunkat a konyhába. Ha lehet, akkor a mosogatógépet a konyha belső, zártabb oldalára tegyük, mert ellenkező esetben a gép ajtajának lenyitásával saját mozgásunkat korlátozzuk.

kep_009
Ezek apró dolgoknak tűnnek, de ezek nélkül teljesen tönkretehetjük a drágán megvásárolt konyhánkat.

A többi konyhai berendezéshez hasonlóan a mosogatógépek is megvásárolhatóak látszó, saját ajtós kivitelben és rejtetten, beépített ajtóval. Ezt a kérdést a konyha tervezésénél érdemes eldönteni. Mindkét változatban léteznek gyönyörű darabok.

kep_010Természetesen egyedi kialakítású, dizájnos darabokat is találhatunk, amivel akár meg is kerülhetjük ezeket a problémákat.

Éljünk a szabadság adta lehetőséggel, vásároljunk mosogatógépet, de figyeljünk a részletekre!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.