Csak dísz lenne? - Szagelszívók

2016. február 24.

01
A mai modern konyhák nem működhetnek megfelelő légcsere nélkül. Nyári időszakban egy nagyméretű ablak még nyújthat némi segítséget, de télen szinte elengedhetetlen a szagelszívó használata. Konyha, ablak, szellőzés témakör önmagában is megoldásra vár. Az amerikai konyhák kialakulásával meg szinte elkerülhetetlenné vált az elhasznált levegő kezelése, elvezetése.

02
Már a konyha tervezésénél figyelni kell a főzőfelület elhelyezésére, mivel fölé kerül majd a szagelszívó. Több megoldás létezik. Ha a falfelület mellé tervezzük a főzőlapot, akkor a szagelszívót könnyedén a falra szerelhetjük. A másik lehetőség, amikor konyhaszigetbe kerül a főzőegység. Ebben az esetben a tűzhely fölé a mennyezethez kell rögzíteni a készüléket.

Meg kell említeni, hogy a konyhaszigethez tartozó belógatott készülékek jóval drágábbak.

03Újabban megjelentek a munkapultba szerelhető készülékek is. Ezek vagy a pultban vannak fixen, és úgy próbálják elszívni a főzésnél keletkező gőzt és szagokat, vagy gombnyomásra kiemelkednek, és közvetlenül az edény tetejénél szívják el a gőzt.

04
A szagelszívók csak akkor tudnak hatékonyan működni, ha a légcsatornájuk ki van vezetve a szabadba. Ebből a szempontból a legideálisabb tűzhely pozíció a külső fal mellett van, mert ott nagyon egyszerűen és rövid úton jut ki a levegő a szabadba. A többi eset is kezelhető, de légcsatornát kell kiépíteni, amit utána belsőépítészeti módszerekkel el kell takarni. Álmennyezet esetén könnyedén elrejthető a légcsatorna.

Milyen szagelszívót vegyünk?

A legfontosabb a tűzhely pozíciójának szem előtt tartása, majd a megfelelő légszállítási érték, avagy a teljesítmény, és nem utolsó sorban a dizájn.

05
Mivel legtöbbször a konyha már a nappali része, lényeges, milyen a szagelszívó kinézete. Szerencsére hatalmas a választék, így könnyedék illeszthetjük a legmegfelelőbb darabot a konyhánkba. Válasszunk minél nagyobb ernyővel rendelkező készüléket, mivel az nagyobb felületen gyűjti össze a párát.

06
A teljesítményt tekintve egyszerű a kérdés. Minél nagyobb, annál jobb. A kis teljesítményű darabok csak zúgnak és nem nagyon érnek semmit. Az igaz, hogy a teljesítmény növekedésével növekszik a zaj is. Ezért léteznek külső motoros készülékek, ahol a motor nem a beltérben, hanem a külső falon vagy a tetőn van. Bent csak az ernyő van.

Ahogy nő a teljesítmény és a légszállítás, egyre több levegőt szívunk a beltérből, ezért ezt valahogy pótolni kell. Ezt falba épített légszelepekkel lehet biztosítani.

07
Mint látjuk, nem is olyan egyszerű szagelszívót választani. Ha azt akarjuk, hogy ne legyen rántottaszag a nappaliban, és ne csak egy dísztárgy legyen a készülékünk, legyünk körültekintőek. Nem elég jó készüléket venni, oda kell figyelni a megfelelő beépítésre is. Ha kell, forduljunk szakemberhez.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.