Gombnyomásra – Ajtónyitás másként

2016. február 16.

Kep_001
Könnyedén lehetünk titkos ügynökök, vagy legalábbis átélhetjük a filmekben megismert titkos ajtónyitást. Beütjük a kódot az ajtó melletti billentyűzeten, és már nyílik is az ajtó. Nem kell kulcsot használnunk, és nem is kell milliomosnak lennünk, hogy beszereljünk egy ilyen rendszert.

kep_002
Három alapvető feltétele van, hogy megvalósíthassuk a titkos beléptetést. Az egyik egy elektromos zár, a másik egy digitális kódzár, a harmadik az, hogy legyen betáp, azaz legyen áram az ajtónál. Az első kettő beszerzési összege akár 20 ezer forint alatt is lehetséges, a harmadikhoz meg egy kis villanyszerelési munka kell.

kep_003Amennyiben új ajtót rendelünk, vásárláskor jelezzük, hogy elektromos zárat vagy elektromos zár előkészítést szeretnénk. Ha már megvan az ajtó vagy elfelejtettük jelezni azt, akkor zárcsere szükséges. Az elektromos mágneszárak működéséhez természetesen áramra is szükség van. Minden mágneszár működésű ajtóhoz biztosítanunk kell elektromos áramot is. Ez szinte semmilyen pluszköltséggel nem jár új ház vagy lakás kialakításánál, de meglévő ajtókhoz is könnyedén kiépíthető a közeli dugaljakból.

kep_004
Ha van már áramunk és van elektromos zárunk is, akkor jön a legizgalmasabb rész: a nyomógomb. Ahogy azt már említettük, egész olcsón is hozzá lehet jutni az egyszerűbb darabokhoz, de a választék hatalmas. Már az alapkészülékek is jól mutatnak, de egész James Bond-os darabok is kaphatóak.

kep_005
A kódzárból van falra szerelhető és falba építhető kivitel is, attól függően, hogy hogyan akarjuk megjeleníteni a kódfelületet. Egy kis plusz pénzért a mágneszárunkat nyithatjuk úgynevezett „proxy” kártyával is, mint ahogy azt megismerhettük az irodaházak beléptetőinél. Kártyás belépésnél nem kell kódot használni, így nem leshetik meg a kódunkat. Ezek a rendszerek vegyesen is működnek, kód és kártya együtt. A kártyás kivitelnek az az esztétikai előnye, hogy az olvasóegységet elrejthetjük a burkolat alá, így még titkosabb a beléptetés.

kep_006
Ha tovább akarunk lépni a titkos ügynökök útján, vásárolhatunk ujjlenyomat-leolvasó kiegészítőt is, ami már teljesen személyre szabott belépést eredményez. Ennek persze az árát is elkérik.

Előnyök és hátrányok

kep_007
A kódos beléptetővel bárki beléphet, akinek eláruljuk a kódot. Például a kertkapu kódját megadjuk a kertésznek, így akkor is bejuthatnak a kertbe, amikor nem vagyunk otthon.

kep_008
A kártyás verzió előnye, hogy nem tudják idegenek leolvasni a kódot, csak az juthat be, aki kapott kártyát. A hátránya is ez, hogy szükség esetén nem tudjuk valakinek telefonon megadni a kódot. Erre lehet megoldás a vegyes rendszer.

kep_009
Az ujjlenyomat leolvasásnál csak az tudja működtetni, akinek a lenyomata be van programozva.

Hol érdemes használni a kódos beléptetést?

kep_010
Kertkapuknál rengeteg előnye van, mivel hazaérve kulcs használata nélkül is megvalósulhat a kapunyitás. Ráadásul az elektromos zárak távirányítóról is működtethetőek.

kep_011
A másik elterjedt felhasználási terület a bejárati ajtók és a teraszajtók. Ezek azok a nyílászárók, ahol rövidebb vagy hosszabb időre elhagyjuk a lakásunkat. Sokan kimennek a kertbe, de nem szeretnék nyitva hagyni a házat, nehogy valaki besurranjon, amíg pihennek vagy dolgoznak ott. Erre tökéletes a kódzár. Becsukjuk az ajtót, amikor kimegyünk, így védett marad a ház és kulcs nélkül is visszajuthatunk.

kep_012
Figyeljünk oda a több ponton záródó bejárati ajtóknál, mert a sima elektromos zár nem helyettesíti a többpontos biztonságot.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.