Résfolyókák – lefolyók másképpen

2016. február 10.

kep_002
A víz elvezetése mindig nagy probléma, ezért nem szabad elhanyagolni. Bel- és kültéri kivitel is létezik belőlük. Vonalszerű megjelenésük miatt diszkréten illeszkednek a környezetükhöz.

kep_003
A kertben használatos vonal menti lefolyók már régóta használatban vannak. Ezeket a rácsos lefolyókat használjuk a garázsok védelmére, a lejtős beállókon összegyűlt víz elvezetésére. Burkolt teraszok szélén az esővíz kezelésére. Nagyon jól illeszkednek a külső burkolatokhoz. Könnyen méretre vághatóak, és az eltávolítható felső rácsozatnak köszönhetően egyszerű a tisztántartásuk is: az összeszedett csapadékvizet össze kell gyűjteni és elszikkasztani a kertben.

kep_004
A belső terekben egész más a helyzet. A hagyományos négyzetes lefolyókkal az a gond, hogy a lejtések kialakítása miatt a körülöttük lévő burkolatot 45 fokban be kell vágni a szabályos vízelvezetés eléréséhez. A résfolyókák ezzel szemben a burkolatok fugáival párhuzamosan futnak, így egyszerűbb a kialakításuk és esztétikusabb a megjelenésük. Ebben az esetben is oda kell figyelni a lejtések kialakítására, a folyókát úgy kell elhelyezni, hogy a burkolat a zuhany bejáratánál vízszintes legyen, és befelé a falhoz lejtsen.

Hol használunk résfolyókát a belsőépítészetben?

kep_005
Az épített zuhanyok térhódítása tette szükségessé, hogy kialakuljon egy kulturált kinézetű vízelvezetés. Amennyiben nem használunk zuhanytálcát, akkor lehet épített zuhanyt kialakítani. Sokan szerettek volna szintben bemenni a zuhanyzóba, hogy ne kelljen fellépni a zuhanytálcába. Sokan nem szeretnének zuhanytálcát látni. Amikor a fürdőszobában egységesen szeretnénk kialakítani a burkolatot, akkor kerül képbe az épített zuhany.

Mit tud a résfolyóka?

kep_006Kétféle épített zuhany létezik, a szintben elkülönített és a fürdőszoba padlójával megegyező szinten kialakított. A szintben lévő zuhanyoknál két módon akadályozhatjuk meg a víz kijutását a zuhanyfülkéből. Az egyik a jól záródó üvegajtó, amelynek szilikoncsík van az alján, ami biztosítja a megfelelő zárást. A másik a résfolyóka. Ezek együttes használata a legcélravezetőbb.

Milyen résfolyókák vannak?

kep_007
Léteznek a kültéri folyókák mintájára megalkotott rácsszerű kialakítású folyókák. Ezek legtöbbször fix méretben kaphatóak, ebben az esetben választhatunk a rácsok mintái között. Az előbbinél diszkrétebb kialakítással bírnak a vonalszerű (nem rácsos) folyókák. Ezek között olyan is létezik, ami méretre vágható, így teljesen tud alkalmazkodni az egyedi méretű zuhanyokhoz is.

kep_009
A fentieken túl hátsó kialakítású lefolyó is kapható. Ennek a terméknek az a hatalmas előnye, hogy a zuhany padlóján semmi sem jelenik meg. Akár egy teljes kőlapot elhelyezhetünk, amit nem kell fúrni, faragni vagy vágni. A készterméket előre el kell helyezni és bekötni a lefolyórendszerbe, majd leburkolni. Mindösszesen a zuhany hátsó függőleges falán jelenik meg egy kis lapocska alatt egy diszkrét nyílással.

kep_010
A résfolyókák olyan design-termékek, amelyek szebbé teszik a fürdőnket, és nagy szabadságot biztosítanak fürdő és a zuhany belsőépítészeti megalkotásában.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.