Kád a hálószobában

2016. február 4.

kep_002
A fürdőkultúra már jóval időszámításunk előtt is nagyban virágzott. Különböző korok különbözőképpen alakították ki fürdőiket, majd a „sötét” középkorban jelentősége háttérbe szorult.

kep_003Korunkban a tisztálkodás általánosnak mondható, a meglévő házak/lakások nagy részének van is fürdőszobája. Az utóbbi időkben már minden újonnan épült ingatlan magába foglalja a fürdőhelyiséget. Ezt egyébként a törvény is előírja.

kep_004
kep_005Kezdetben a fürdőszobák megalkotását a praktikum vezérelte. Ezek a helyiségek tele vannak épületgépészeti szerelvényekkel, káddal, mosdóval, WC-vel, és még le is kell őket burkolni a fröccsenő víz elleni védelem miatt. Így lesz a fürdő a ház legdrágább része és ebből következik, hogy megpróbálták a lehető legkisebbre és legegyszerűbbre készíteni őket.

kep_006
Ilyen megoldásokkal még manapság is találkozhatunk, de nagy fejlődésnek indult az otthoni fürdőszoba megítélése. Ennek köszönhetően gyönyörű burkolatokból és szaniterekből válogathatunk. A funkcionalitáson túl a design és a tér szerepe előtérbe került. Egyre több a hatalmas fürdőszoba, ahol akár táncra is perdülhetünk fogmosás közben.

kep_007
Ennek a fejlődési folyamatnak az egyik eredménye, hogy a kád átlépte a fürdőszoba határait, és bekopogtatott a hálószobába. A belsőépítészeti magazinok hatására szinte minden új ház tervezésénél felüti fejét a vágy: Tegyük a kádat a hálóba!

Felmerül a kérdés, hogy jó ötlet-e a kádat a hálóba tenni?

kep_008
A rövid válasz, hogy nem, nem jó ötlet. De nincs mit tenni, a látvány és az életérzés elsodorja a praktikus érveket. A fürdőben pára képződik, így ez semmiképpen sem tesz jót a hálószoba puha, meleg szöveteinek.

Ha mégis vágyunk egy kádra a hálóban, hogyan csináljuk?

kep_001Többféle megoldás is létezik, de legtöbbször valamilyen módon a háló és a fürdő egy térbe szerveződik, és így könnyedén meg tud valósulni a hálószobai fürdőzés élménye. A legjobb megoldás, ha egybe is van, meg külön is. Ez úgy jöhet létre, ha a hálót tolóajtókkal választjuk el a fürdőtől. Így nyitott állapotban valóra válik az élmény, de ha valamiért mégis el akarjuk választani a tereket, megtehetjük azt is.

Amennyiben megoldható, a zuhanyt meg a WC-t próbáljuk mindenképpen leválasztani. A mosdókkal nincs nagy gond, de a zuhanyt a nagy páraterhelés miatt, a WC-t meg az intimitás és a szagok terjedése miatt érdemes külön légtérbe kényszeríteni.

Ennyit a téralakításról. Most nézzük a kádat.

Ezekben az esetekben szabadon álló kádak beillesztése a feladat. Pontosan kell megtervezni, mert a vizet és a csatornát ki kell építeni a megfelelő helyre. A kád alatt még lehet egy kis játéklehetőség a csatorna kialakítására, a csappal viszont más a helyzet. A szabadon álló kádakhoz leggyakrabban szabadon álló csaptelepet illesztünk. Ezek a szoborszerű alkotások a padlóból indulnak, és így közvetítik a vizet a kádba.

Tér és forma találkozásának helyszínén még egy luxusélménnyel találkozhatunk. A hálószobában lévő kád élményéhez még kilátás is jár. Ha a kádat a háló üvegfelületei mellé helyezzük, fürdés közben akár a tájban is gyönyörködhetünk.

A kapott élmény csodálatos, már csak el kell döntenünk, hogy fel vagyunk-e készülve a lehetőség adta szabadság érzésére.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.