Fürdés a hóban, avagy jakuzzi a kertben

2016. január 27.

00
Gyönyörű, hófedte táj, csak egy kis gőzölgés látszik a távolban. A luxus netovábbja a hó közepén üldögélni egy maréknyi forró vízben. Ehhez a kényeztető érzéshez elengedhetetlen, hogy legyen egy kültéri pezsgőfürdőnk, vagy egy csodálatos műanyag medence, mely napjainkban már nem is annyira elérhetetlen luxustermék, hiszen akár két nagyképernyős TV áráért már hozzájuthatunk saját wellness-élményünkhöz.

De nézzük, mit kell tudnunk a pezsgőfürdőről

01
A legfontosabb, hogy egy kompakt késztermékről beszélünk (az előbbi hasonlattal élve olyan, mintha vennénk egy tévékészüléket), tehát miután hazavisszük, bedugjuk a dugaljba, és már működik is. Kell egy sík teherbíró felület, amire ráhelyezik és némi áram. Saját lábai vannak, körbe van szigetelve és valóban mindene meg van ahhoz, hogy azonnal kényeztethessen bennünket.

Elhelyezés

02
Kétféle elhelyezés létezik. Az egyik nagyon egyszerű és magától értetődő: egyszerűen ráhelyezzük a talajra, padlóra, teraszra. Ekkor egy kádszerű kiálló dobozunk lesz, amihez kell egy kis lépcső, hogy belejussunk. Ebben a megoldásban az a jó, hogy semmilyen pluszköltség nem fog felmerülni.

03
A másik elhelyezési megoldás a besüllyesztés. Így a víz szintje egy szintben van a járószinttel, vagyis egyből belesétálhatunk, beleléphetünk a pezsgőfürdőbe. Ebben az esetben egyéb költségek is felmerülnek, mivel ki kell alakítanunk azt a mélyedést, amibe a szerkezet belekerül. Ráadásul ennek körben 60 cm-rel nagyobbnak kell lennie a későbbi karbantartási munkák miatt. A pezsgőfürdők átlagos mérete 2×2  méter, magasságuk 80-90 cm. Legtöbbször a kertbe kerülnek elhelyezésre, a teraszra vagy közvetlen mellé. Kerülhet a télikertbe vagy ha van lapostetőnk, tetőteraszunk, akkor oda. Utólagos elhelyezésnél figyeljünk a termék súlyára és statikailag ellenőrizzük, hogy bírja-e a födém. Ritkábban beltérbe is kerülnek, de akkor a páraterheléssel kell megküzdeni.

04Alapvetően árammal működnek a készülékek, de a fűtése napkollektorral, gázzal vagy egyéb alternatív energiaforrással (hőszivattyú) kiváltható.

Mire figyeljünk a modell kiválasztásakor

05
Ami fontos egy pezsgőfürdő esetében, hogy minél jobban masszírozzon, ami annyit jelent, hogy minél több fúvóka van, annál jobb. Pezsgőfürdő vásárlásánál a fúvókák száma és a masszírozás erőssége a legfontosabb. Eldönthetjük még, hány személyes legyen, azon belül mennyi ülő- és fekvőhely legyen kialakítva. Az automata víztisztítás és -szűrés mellett a világítás és az egyszerűbb programozási lehetőségek is az alapfelszereltség részei.

Kiegészítők

06Kiegészítő funkcióként sok minden szóba jöhet. Fényterápia, aromaterápia, beépített hifi-rendszer, sőt, már okostelefonunkról is irányíthatjuk az élményeket. Legtöbbször a fedést is pluszban kell rendelni, de mindenképpen érdemes kérnünk, mivel nemcsak véd a szennyeződésektől, hanem szigetel is, vagyis nem hagyja kihűlni a vizet. Új divat a medencéknél és így a pezsgőfürdőknél is, hogy lehetőség van sós vízzel rendelni. Ennek előnye, hogy nincsenek vegyszerek, ezáltal sokkal jobb a bőrnek.

A lépcsőt már említettük a burkolatra helyezett verzióknál, de még napernyőt is vehetünk hozzá a nyári napokra.

07
Amennyiben rajta van a bakancslistánkon, hogy akár télen is kint üljünk a kertben a kis medencénkben, miközben körülvesz a hó, összegezzük a fentieket és válasszunk egy magunkhoz illő darabot. Elérhető árakon már számos gyártó – köztük magyar gyártó is – kínál különböző modelleket.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.