ÍVES TEREK

2016. január 20.

kep_000
A téralkotásban nem újszerű az íves terek használata, mégis csak elvétve találkozhatunk ezekkel a belsőépítészeti megoldásokkal. Azonban gondoljunk csak a jurtákra és egyéb korai kör alaprajzú kő-, sár- vagy vályogépítményekre. Ezek az íves központos terek nagyon sokáig formálták az ember környezetét.

kep_001
A racionális építészet előretörésével azonban a szögletes tér terjedt el. A lakáscélú építkezéseknél a sorolhatóság és a minél egyszerűbb megoldások kerültek előtérbe, mivel a szögletes tér jobban kihasználható, ha kis térről beszélünk.

kep_002
A meglévő szögletes belső tereinket ál háttérszerkezetek segítségével alakíthatjuk íves terekké. Amennyiben már az alapoktól mi alakítjuk a belsőt, akkor íves falakat is építhetünk, ez viszont jóval pontosabb tervezést és gondosabb kivitelezést igényel. Gipszkarton szerkezetek használatával könnyedén formálhatjuk a teret.

kep_003
Mit kapunk cserébe, ha feladjuk a szögletes belsőt?

kep_004
Teljesen újszerű, szinte sci-fi térben találjuk magunkat. Megváltozik a belső teljes hangulata, eltűnnek a sarkok, ezáltal folyamatossá válik a tér. Az ívek puhítják a felületeket és még otthonosabbá válik a belső környezet.

kep_005
A kialakított hangulat attól függ, hogy milyen mélységig alkalmazzuk az íves elemeket. A szögletes terek kiegészítő elemei között is gyakran megtaláljuk a kör alakú oszlopokat, esetleg boltíveket.

kep_006
Alaphelyzetben kétféle íves teret különböztetünk meg: a függőleges és a vízszintes íves tereket. Ez azt jelenti, hogy milyen irányba görbítjük a teret. Gyakrabban találkozhatunk függőleges példákkal, amikor a függőleges elemeket alaprajzilag tesszük ívessé. A függőleges íves felületek végigsiklanak a belsőkben, szinte észrevétlenül vezetnek minket egyik térből a másikba. Ezekben az esetekben a függőleges sarkok tűnnek el.

kep_007Amennyiben a felső mennyezeti sarkokat akarjuk eltüntetni, vízszintesen ívelt teret kell létrehoznunk. Attól függően, hogy mekkora ívet használunk, változik a tér belseje. A kialakult felületek negatív részei remek lehetőséget biztosítanak rejtett felületek és beugró polcok kialakítására. Ha túlzásba visszük az íveket, a végén egy csőben találhatjuk magunkat, ami szintén izgalmas lehetőségekkel kecsegtet.

kep_008
A leglátványosabb és egyben a legbonyolultabb változat az előző kettő kombinálása. Eme terek megalkotása is fejlett térlátást feltételez, de a megvalósítás is igényel némi szobrászi képességeket. Ha valaki ilyen izgalmas térre vágyik mindenképpen konzultáljon a megfelelő szakemberrel.

kep_009
Íves felületek kialakításához használható anyagok között természetesen első helyen áll a gipszkarton, de a fa, tégla és a hajlítható vékony fémlapok is szóba jöhetnek.

kep_010
Látványos elem lehet a hajlított üveg is, ami szintén megoldható, de a speciális megoldásért bele kell nyúljunk mélyen a zsebünkbe. 
Szögletes belső tereket íves bútorokkal is könnyedén átalakíthatunk izgalmas belsővé.

Amennyiben meguntuk a sarkokat, kezdjük el megszüntetni őket és elindulhatunk egy új izgalmas világ felé.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.