Korlátok másképpen – vertikális korlátok

2016. január 14.

kep_003Legyen az erkély vagy lépcső, mindenképpen érdemes korláttal védenünk. Elsődlegesen biztonsági okokból van rá szükség, de ne feledkezzünk meg az esztétikáról sem.

kep_004
Mivel a korlát hosszától függ anyagi befektetésünk mértéke, érdemes a lehetőségeket részletesen átgondolni és előre megtervezni.  

kep_005Másképpen kell hozzáállni a külső és a belső korlátokhoz. Az anyaguk és megjelenésük lehet azonos, de alapvető különbség van a korlát rögzítési módjában. Amíg a belső korlát rögzítésének csak statikai és esztétikai kérdései vannak, addig a külső terasz korlátoknál figyelni kell a szigetelésre is, nehogy megsértsük azt.

A korlát magassága minimum 90 cm, de az 1 méteres magasság is elterjedt.

kep_006
Külső terasz korlát esetén a szigetelés megóvása érdekében a legjobb megoldás az, ha az erkély külső oldalához rögzítjük a korlátunkat. Ezzel sok problémát előzhetünk meg. Síkbeli rögzítés esetén sérülhet a vízszigetelés, ami beázási problémákat eredményez. Belső korlátoknál vagy lépcsőknél ilyen veszély nem áll fenn. Itt akár a padlóról is indulhat a tartószerkezet.

kep_007Hagyományosan a korlátok tartóoszlopokból, kapaszkodóból és kitöltő részből tevődnek össze. Ezek anyaga legtöbbször fém vagy fa. Itt a korlát vonala a lépcső vonalvezetését követi. Ezek a termékek nagy választékban általában készen kaphatóak.

kep_008
A modern építészet azonban sok szempontból szakított a hagyományosan a lépcső emelkedését követő korlátelemekkel. A lépcsőteret egyben kezelve, egységes dizájn elemként fogja össze a vertikális közlekedő teret. A mai korlátok sokszor önállóan végigfutnak a szintek között, összefogva azokat.

kep_010
A fa és fém mellett megjelentek a függőlegesen végigfutó acélsodronyok és a keret nélküli üvegtáblák.

Fehér lebegõ lépcsõ
Ezek a vertikális dizájn elemek teljesen megváltoztatják a lépcső szerepét az épületen belül. A biztonsági funkció kiegészül, és térplasztikai elemmé válik.

kep_013
A vertikális korlátok élhetnek önálló életet is, végigsuhanva az orsótérben, függetlenül a lépcsőfokoktól, vagy akár tartó szerepük is lehet.

kep_002Amennyiben meguntuk a „hagyományos” korlátot, cseréljük le vertikális dizájn elemre.

A függőleges elemek lehetnek egyszerű fa oszlopok, a mennyezet és a padló közé feszített kötelek az olcsóbb megoldások közül, de fém rudakat vagy üvegtáblákat is használhatunk.

Ezzel a kis szemléletváltással biztosan új színfoltot hozunk létre a lépcsőtérben.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.