Szaunák a hideg napokon

2016. január 6.

01
Hideg téli napokon nem szívesen mozdulunk ki a lakásból, inkább csak nézelődünk kifelé az ablakon, melegségre vágyva. Ha átfagyva hazaérünk, nem segíthet más, csak egy forró zuhany, egy forró tea vagy ha lehetőségünk van rá, egy minden porcikánkat átmelegítő szaunázás, ami után újjászületve, feltöltődve, energikusan folytathatjuk napunkat. Az északi országokban nagy hagyománya van a szaunázásnak, ami napjainkban egyre jobban terjed hazánkban is.

02
Ha úgy döntünk, hogy magunk is csatlakozni kívánunk a rendszeresen szaunázók világához, először is el kell döntenünk, hogy milyen típusú szaunát akarunk. Mérlegelnünk kell, mekkora hely áll rendelkezésre, milyen áram- és vízvételi lehetőségeink vannak. Otthoni szaunák esetében elsősorban finn és infraszaunákat használunk, illetve ezek kombinációját.

03
Az infraszauna esetében az elektromos kályha helyett infrasugarakkal melegítik fel a helyiséget. Helyigénye általában kisebb, mivel elsősorban ülőhelyek vannak benne. A melegítőpanelek a falon, illetve a padok alatt helyezkednek el, üzemi hőmérsékletük 40-60 °C. Előfűtés nélkül is használható.

04
A finn szaunák helyigénye nagyobb, mert a kazánnak és a fekvőhelyeknek is el kell férniük. A kazánok mérete a felfűtendő légköbmétertől, így a szauna férőhelyszámától függ. Általában 3-6 férőhellyel számolunk. Ebben az esetben a kazánok teljesítménye 6-9 kW, a szükséges 70-90 °C eléréséhez. A használat előtt pár órával előfűtésre van szükség.

05
A kétféle szauna szervezetünkre gyakorolt hatása is különböző, ezért fontos szempont lehet a kiválasztásban az elérni kívánt cél.

A finn szauna hatásai:

-          A vérkeringés fizikai igénybevétele révén edzi a szívet és javítja a vérkeringést. Ugyanakkor vérkeringési zavarokkal és szívpanaszokkal küszködőknek vigyázniuk kell, hiszen az igénybevétel túl nagy lehet.

-          Az immunrendszer igénybevételével erősíti azt. Vigyázni kell arra, hogy közvetlenül szaunázás alatt az immunrendszer le van terhelve, így eközben a megbetegedés veszélye nagyobb.

-          Az izzadás során a szervezetből természetes úton távoznak méreganyagok, a szaunázás ezt a természetes folyamatot fokozza. Ezáltal és a hangulata által segíthet a stressz oldásában.

-          A bőrre jó hatással van, és álmatlanság ellen is jó szer, továbbá az izomláz enyhítésében is kellemes gyógymód. Sportolóknak segíthet a bemelegítésben is.

Az infraszauna hatásai:

-          30 perces használata 300 kalóriaveszteséget jelent.

-          Normál szaunához képest használata az alakot jobban átformálja, az izomzat lazításában hatékonyabb, a nyirokfolyadék intenzív keringetésével jobban serkenti az alakformálást. Emiatt fogyókúra szempontjából jobb.

-          Látványos hatása van a bőrre pórustisztító és sejtregeneráló hatásának köszönhetően.

-          Az izzadás mennyisége kb. háromszorosa a finn szaunáénak, 20-60-szoros méregtelenítő potenciállal rendelkezik és 3-7-szer nagyobb mennyiségű nem vízjellegű összetevő található a kiizzadt verejtékben.

06Abban az esetben, ha nem akarunk lemondani egyik szaunatípus hatásainak előnyeiről sem, válasszunk kombinált szaunát, ami annyit tesz, hogy a finn szaunában infrapaneleket is elhelyeznek, így infraszaunaként is alkalmazhatók. Meg kell jegyeznünk, hogy ebben az esetben az infrasugárzó panelek elhelyezése nem lesz teljesen ideális, de ennyi kompromisszum bevállalható.

07
Díszítő elemként alkalmazhatunk sótéglát, ami a világítást is biztosíthatja. Ha nagyobb felületen építünk be sótéglákat (minimum1,5 m2), akkor már terápiás sókabinként is működik a szaunánk. A padok alatti led világítószalag is látványos hangulati elem lehet.

08
A szauna anyagának elsősorban fenyőt alkalmazunk. Ez lehet csomós, illetve csomómentes. Itt az esztétikán kívül az ár is meghatározó. A padok és háttámlák kialakításához az nyárfa ajánlott, mint anyag, mert csomómentes és nehezebben melegszik fel.

09
Ideális, ha a szauna közelében lehetőség van zuhany kialakítására, a finn szauna esetében pedig egy merülő medence elhelyezésére. Szerencsés megoldás, ha a szaunát a fürdő mellett, adott esetben a fürdőben tudjuk elhelyezni. Ha a lakáson belül nem találunk helyet, még mindig elhelyezhetjük szaunánkat a kertben.

10
Ha sikerült dönteni, választhatunk kész szaunákat, de speciális igények esetén egyedi kivitelben is megépíttethetjük. Fontos, hogy minden esetben kérjük ki szakember véleményét.

14
Ha kész a szaunánk, már nem jelenthet problémát a zord hideg, fagyos napokon is átmelegedhetünk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.