Kandallók

2015. december 29.

bioetalon2
Az ember és a tűz kapcsolata meghatározó már a kezdetektől fogva.

Szinte mindenki szereti nézni a tüzet, követni a parázs árnyjátékait egy tábortűz körül.

bioetanol1
A lakásban elhelyezett kandalló nem más, mint egy tábortűz a szobában, csak ellenőrzött körülmények között. Olyan hangulatelem, ami tavasszal és ősszel, átmeneti időjáráskor, amikor még nem kapcsoltuk fel a fűtést, felmelegítheti a lakást. Havas éjszakákon kandalló mellett ücsörögve, beszélgetve, egy pohár gőzölgő ital mellett egyszerűen szebb a világ.

Megjelenésüket tekintve alapvetően három csoportját különböztetjük meg a kandallóknak: lehet klasszikus, rusztikus és modern.

klassz1
A klasszikus kandallók a kastélyok, illetve nagypolgári lakások hangulatát idézik, általában részben falsíkba süllyesztettek, jellegzetes elemük a mészkő, márvány, gipsz, illetve műkő keretezése a tűztérnek.

rusztikus2
A rusztikus kandallók általában a falsík előtt helyezkednek el, attól 70-90 cm-re előreugorva, anyaguk elsősorban tégla, rusztikus kövek, esetleg fa kiegészítéssel. Általában háromosztatúak, alsó (ez sokszor padként is funkcionál) és felső hangsúlyos párkánnyal. 

modern3
A modern kandallók formavilágukban minimalisták, sokszor falsíkba süllyesztettek, mint egy képkeret jelennek meg a térben. Anyaguk sokféle lehet, jellemzően sok üveg és fém elemet alkalmaznak kialakításuk során.

Kachelofen Vorderansicht
A tűzterek lehetnek nyitottak és zártak. Ha nyitottak, mindenképpen gondoskodjunk parázsvédő rácsról, illetve arról, hogy a kandalló közelében éghető burkolat, szőnyeg ne legyen. Zárt tűztér esetében az üvegajtók lehetnek nyílóak, liftesek, illetve oldalra tolhatóak.

cserep_1Fontos tudni, hogy ne használjuk egy időben és térben a kandallót és a szagelszívót, mert a térben meginduló cirkuláció kiszippantja a kéménykürtőből a füstöt, amely kellemetlen és veszélyes is lehet. Ma már kizárólag olyan kandallókat használunk, ahol az égéshez szükséges levegőt a szabadtérből közvetlenül vezetjük be.

cserep_2Kandallók tervezésénél nagyon fontos odafigyelni az égéstermék elvezetésére. A kémények kürtőméretét az alkalmazott tűzterek méretének függvényében kell megtervezni. Gondoskodnunk kell a kémény alsó és felső tisztítónyílásáról.

modern2
A kandallók mellett a cserépkályhák is díszei lehetnek lakásunknak. Ezek előnye, hogy hosszan, akár órákig is tartják a meleget, így a fűtésben sokkal inkább részt vesznek, mint a kandallók. Igaz, a cserépkályhák formavilága általában sokkal rusztikusabb, népiesebb, de ma már a cserépkályhák között is megjelentek a minimalista formavilágot idéző kályhák, így könnyedén beilleszthetők egy modern enteriőrbe.

rusztikus1
Abban az esetben, ha nincs lehetőség kémény építésére (ez sokszor probléma társasházak esetében), nem kell lemondanunk a kandalló élményéről. Válasszunk bioetanol kandallókat, amelyek valódi lánggal égnek. A tűz élménye megmarad, de füstelvezető kéményre nincs szükség. Kényelmesen és tisztán működtethető, mert folyadékot éget. A bioalkohol széndioxiddá és vízzé ég el. Ez előnyös dolog, hiszen sok ember számára túl száraz a levegő a fűtött helyiségekben. Korom, vagy egyéb káros anyag az égés során nem képződik. 1 liter etanol kb. 1,5-2 óráig ég. 

A kandalló létesítése nem engedélyköteles, de a kéményt a kéményseprőkkel engedélyeztetni kell.

A kémények építésével, kandallók és cserépkályhák kialakításával kapcsolatban mindenképpen kérjük szakember segítségét!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.