Természetes hatású anyagok

2015. december 9.

kep_002_faMindenki szereti a természetet és ezért otthonát is szeretné minél természetesebbé tenni.

kep_003_faLegegyszerűbben natúr anyagok használatával érhetjük el a legnagyobb hatást, ezért használunk sok fát és követ. De ma már nem ilyen egyszerű az élet, mert könnyen betévedünk a “pont úgy néz ki, de olcsóbb” vagy a “pont úgy néz ki, de praktikusabb” utcákba.

kep_004_parkettMinden anyagnak megvan a maga előnye és hátránya is. Az építészetben és a belsőépítészben használt természetes anyagok anyagszerkezetük miatt kevésbé ellenállóak és ezért érzékenyebbek az erre a célra fejlesztett versenytársaiknál.

kep_006_SVEDValóban léteznek rossz „utánzatok”, de manapság már olyan szintre került a természetes anyagok reprodukálása, hogy ember legyen a talpán, aki megmondja egy jól sikerült példányról, hogy az valódi vagy „utánzat”.

kep_007_gresVegyük a legegyszerűbb példát, faburkolatot szeretnénk minden padlóra.

kep_008_gres
Eddig csak azt kérdezték meg tőlünk, hogy parkettát, hajópadlót, svédpadlót vagy laminált burkolatot szeretnénk.

kep_011_PVC
Manapság ez kiegészült néhány új kérdéssel. Gres, kerámialap, vagy PVC?

kep_012_PVCÖsszefoglalva ez azt jelenti, hogy ha famintát szeretnénk a padlónkra, rengeteg megoldás közül választhatunk.

Nézzük a természetes anyagokat:

kep_013_PVCAmennyiben szeretjük a klasszikus fahatást, és nem zavar bennünket egy kis nyikorgás, mert ez nálunk hozzá tartozik az autentikus érzéshez, akkor válasszuk a hajópadlót. A magassarkú nyomot hagy benne és vastagabb padlóréteget igényel, de a természetes hatásért mindent.

OFFICE BUILDING HENRY ST OVERALL INTERIOR VIEW
A parketta mindig jó megoldás. Elegáns, akár lakkozva, akár olajozva kezeljük a felületet. Az apró darabokból kirakott minták ma már klasszikus külsőt kölcsönöznek belső tereinknek. Az eredetileg párnafákra rakott parketták már ragasztva is fektethetőek.

Ha nagyobb fadarabokból szeretnénk keményebb padlóburkolatot, akkor válasszuk a svédpadlót.

Ezzel szemben a természetes hatású lehetőségek:

kep_001_gres
Az ár-érték arány miatt nagyon elterjedtek a laminált padlók. Fa parkettát és svédpadlót utánozva csábítják a fapadlókra vágyókat, jóval kedvezőbb áron. Nem is olyan régen elkezdtek fahatású gres és mázas kerámia burkolatokat is gyártani. Az első próbálkozások kicsit ügyetlenek voltak. Sima és egyforma lapok váltakozása ügyetlenül próbált természetes hatást varázsolni padlónkra. Ez mára teljesen megváltozott. Változatos és kevert mintákkal és sokszor rusztikus felülettel csapják be érzékszerveinket, szinte hibátlan fahatást közvetítve. Előnyük a fa anyagú padlókkal szemben, hogy vizes helyiségekben is használhatóak, jobban ellenállnak a tisztítószereknek, kültérben is ellenállóbbak.

A legújabb szereplő a famintás PVC. Kapható tekercsben, 60×60-as lapokban és klick-es kivitelben is. Pont úgy néz ki, mint a parketta. Minden színben és mintában elérhető. Előnye, hogy akárcsak a greslapok, könnyebben tisztántartható, ellenállóbb a vegyszerekkel, párával szemben. A greslapoknál azonban melegebb érzetű burkolat.

Láthatjuk, hogy számos a lehetőség, de a legfontosabb kérdés, hogy mikor is érdemes a természetes anyagok helyett természetes hatású anyagokat használni?

Amikor szeretjük a fa vagy kő látványát, de nem mindenáron. Amikor az anyag nem feltétlenül elégíti ki a helyiségben szükséges elvárásokat, mint például fürdőkben, konyhában, kültérben, és egy higiénikusabb, ellenállóbb anyagra van szükség. Amikor nem kívánunk különösebben törődni vele, és nem szándékozzuk folyamatosan karbantartani, csak azt szeretnénk, hogy körülvegyen és „természetes” hangulatot kölcsönözzön mindennapjainknak.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.