Csíkos terek

2015. december 2.

Már egy vonal is elég…

kep_002Elegáns és játékos, ünnepi hangulatot sugároz, slankít, de ha kell, meg is nyújtja a teret. A csíkok egyszerűségükkel végtelen számú lehetőséget biztosítanak a környezetükre igényesek számára.

kep_003
Fogjunk egy vonalzót és húzzunk egy vonalat fehér falunkon és máris megváltozik a tér hangulata. Már egy vonal is elég. De nem mindegy, hogy milyen az a vonal. Lehet vékony, lehet vastag, de lehet színes is. Az sem mellékes, milyen irányba áll. Ha valakinek mégis annyira megtetszenek, hogy többet is húzzon belőlük, akarata ellenére is csíkos teret hoz létre.

kep_004
Egy csíkos tér mindig izgalmas és valóban kiaknázhatatlan az elérhető variációk száma.

Ritka vagy sűrű? Vékony vagy vastag?

kep_005
A vonalak sűrűségével játszadozva mindig más és más hangulatot kapunk. Ha szeretnénk csíkos teret, de nem akarunk túlzásba esni, használjunk vékony függőleges vonalakat. Ha bátortalanok vagyunk, akkor kezdjünk ritkább kiosztással. Ha túl messze vannak egymástól a vonalak, könnyen áteshetünk a ló túloldalára és nagy kockákat hozhatunk létre. Nem csak a sűrűség a fontos, mert a vonalak távolsága szoros összefüggésben van a vastagsággal is. Amint elkezdjük vastagítani őket már nemcsak távolsággal fogunk játszani, hanem a vonalak és a csíkok között kialakult szünetekkel is. A vonalak távolság- és vastagságváltoztatásának egyik népszerű eredménye a vonalkód design.

Függőleges vagy vízszintes?

kep_006
Amennyiben megoldottuk a távolságot, el kell döntenünk, hogy vízszintes vagy függőleges vonalakkal vegyük-e körbe magunkat. Egy nagyon magas belvárosi lakást ne tapétázzunk függőlegesen csíkosra, vagy ha mégis, mindenképpen osszuk ketté a teret egy vízszintes párkánymotívummal. Használjuk ki a csíkok adta pozitív lehetőségeket. Kis szobában húzzuk szét a teret és engedjük át magunkat a vizuális torzításnak.

kep_007
Ezen túlmenően a vízszintes vonalak előnye az is, hogy akár körbe is futhatnak a szoba falain és összeköthetik a falon csüngő képeket. Az ajtóknál megpihennek, majd futnak tovább.

kep_008
Függőleges vonalak felületeket emelhetnek ki és köthetnek össze. Gyakori a hálószoba ágy mögötti felületének kiemelése, majd átfordítása a mennyezetre, több síkon is kijelölve az ágy helyét. A vonalak természetesen ferdék is lehetnek, ami még izgalmasabbá teheti a falgrafikákat.

Monokróm vagy színes?

kep_009
A fekete-fehér mindig elegáns, de sokan sötétnek tartják és barátságtalannak. Ha kevés színt használunk, nem nagyon tévedhetünk. Monokróm vagy más visszafogott szín használata mindig nagyvonalú belsőt eredményez. Amint elkezdjük sokasítani a felhasznált színek számát, egyre játékosabb teret alkothatunk. Fontos, hogy tudni kell bánni a színekkel, mert visszájára is elsülhet a játékosságunk. Csak óvatosan.

Miből legyenek a csíkok?

kep_010
A rövid válasz, hogy bármiből. De valóban bármiből lehetnek. Kezdjük a legegyszerűbbel.

kep_011
Nem kell hozzá sem festeni, sem tapétázni, de vonalzókkal sem kell szaladgálni.  Elég, ha csíkos függönyöket veszünk a lakásba. Mivel a függönynek meghatározó díszítő szerepe van, könnyedén varázsolhatunk velük csíkos belsőt.

kep_013
A festés és a tapéta természetesen a legelterjedtebb megoldás. A tapéták még saját felületi játékukkal is hozzátehetnek az élményhez.

kep_014
Csíkos felületet létrehozhatunk falécekből, kőcsíkokból, sálakból és minden másból, ami vonalszerű megjelenést ad.

Maszkolás…

kep_017
Ha nem tudunk egyenes vonalat húzni, ne is tegyük. Inkább ugorjunk el kedvenc építőanyag-kereskedőnkhöz és vásároljunk a festők által takaráshoz használt ragasztószalagot, ecsetet, festéket, esetleg festékszóró sprayt vagy pisztolyt.

Ragasszuk a falra a könnyen levehető ragasztócsíkokat. Itt úgy tervezzünk, hogy a szalag alatti rész falszínű marad majd, azaz negatív mintát kapunk. Ha kialakul a csíkozás, szabadon fessünk le mindent. A falat, a csíkokat, mindent. Ha elkészültünk, vegyük le csíkokat és máris kész a vonalzó nélküli csíkos tér.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.