Konyha

2015. november 25.

01
A legtöbb lakás lelke a konyha. A nap minden szakában használjuk, a családi és társasági események központja. Egy jól megtervezett, praktikus konyha sokkal könnyebbé teheti az életünket. Vegyük sorra, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni kialakításakor.

02
A konyhák helyét a lakásban elsődlegesen a térkapcsolatai határozzák meg. A konyhához szorosan kapcsolható helyiségek általában az étkező és a kamra, ezen kívül szerencsés, ha az előszobából minél rövidebb úton bejutunk a konyhába. Legkedvezőbb tájolása északkelet-kelet, mert így kapcsolódhat hozzá az észak felé tájolt kamra és a délkeleti-déli étkező. A konyhákat elhelyezhetjük különálló helyiségben, de a 90-es évektől egyre inkább elterjedtek az úgynevezett amerikai konyhás nappalik, ahol a konyha, étkező, nappali egy közös lakótérben kerül kialakításra. Ennek előnye, hogy a családtagok, akkor is egy térben tudnak tartózkodni, ha különböző tevékenységet folytatnak, tévéznek, főznek. Ez társasági események során is kedvező, jobban egyben tartja a társaságot. Vitathatatlan hátránya viszont, hogy az ételszag megjelenik a nappaliban, amit nagy teljesítményű szagelszívókkal ugyan csökkenteni lehet, de teljesen megszüntetni, nem.

03
A jól működő konyha kialakításánál figyelembe kell venni a főzés technológiai sorrendjét, mely a következő:

  1. tárolás                                    – ez lehet a kamra, illetve a hűtő
  2. hozzávalók kipakolása           – ehhez szabad munkafelületre van szükség
  3. tisztítás                                   – mosogató
  4. előkészítés                            - szabad munkafelület, munkapult
  5. főzés                                      – főzőlap, sütő, mikro
  6. tálalás                                    - munkafelület, munkapult
  7. tárolás                                    – kamra, hűtő

04
A ma divatos magas elemek ezt a logikus sorrendet kicsit felborítják. Magas elemben helyezhetjük el a sütőt, mikrót, párolót, tehát a főzőlap kivételével az összes főző berendezést, aminek a technológiai sorrendet figyelembe véve valahol a folyamat közepén kellene elhelyezkednie, ugyanakkor a munkafelületnek átláthatónak és minél inkább összefüggőnek kell lennie, nem szakíthatjuk meg magas elemekkel. A magas elemeket általában a pult elején vagy a végén helyezzük el, de jó megoldás, ha önálló, különálló falként csoportosítjuk őket.

05
Fontos, hogy a főzőlap mellett mind a két oldalon legalább 30-30 cm szabad felület legyen, a több persze sokkal kedvezőbb. A főzőlap és a mosogató között mindig tartsunk legalább 60 cm távolságot. A mosogatógép elhelyezésekor figyeljünk arra, hogy lehetőleg közvetlenül a mosogató mellé kerüljön. Sokszor felmerül a szemetes elhelyezésének kérdése. Általában a mosogató alá szokták elhelyezni, mivel a szifon miatt fiókok elhelyezése nehézkes, ugyanakkor a tapasztalat azt mutatja, hogy mindig akkor akar valaki bedobni valamit a szemetesbe, amikor mosogatunk, és ez helyenként nagyon zavaró tud lenni. Ennek kiküszöbölésére érdemes a szemetest a mosogató mellett elhelyezni, míg a mosogató alá egy mélyfiókban a tisztítószereket, különböző háztartási vegyszereket bepakolni.

10
A konyhák tervezésénél mindig felmerül a különböző konyhai kisgépek elhelyezésének problematikája. Senki nem szereti, ha a gépek a pulton szabadon elöl vannak, mert rendetlenség érzetét keltik, és többnyire elveszik a helyet a munkafelületből, viszont az elpakolt háztartási gépeket senki nem használja, hiszen nincs macerásabb, mint minden használat után elpakolni, inkább elő se vesszük. Ennek megoldására praktikus ezeket az eszközöket a magas elemek csoportjában elhelyezni és elrejteni.

06Manapság nagyon divatos a konyhaszigetek kialakítása. Ezek valóban nagyon látványosak lehetnek, és alkalmasak arra, hogy az egész család közreműködjön a főzésben. A konyhaszigetek lehetnek dupla szélesek, ilyenkor valóban több személy is talál magának munkafelületet, de záródhatnak bárpulttal, ami egyrészt kicsit takarja a konyha látványát, ugyanakkor a kibicelésneklehet kiváló helyszíne.

09
A világítás tervezésénél fektessünk nagy hangsúlyt a helyi fényekre, hogy a munkafelületeink jó megvilágítást kapjanak. Ennek legegyszerűbb módja, ha a felső szekrények alsó síkjára helyezzük el a pultvilágítást. Mindenki szereti a világos konyhákat, ezért a természetes fénynek is jelentős szerep jut, igaz, a sok ablak megnehezíti a felső szekrények elhelyezését. Erre lehet jó megoldás az alsó és felső szekrények között elhelyezett csík ablak, amennyiben kivitelezhető.

11Nagyon sok apró praktikus trükk és megoldás létezik, ezért minden esetben kérjük ki szakember tanácsát, és már a konyhabútor tervezésénél jól gondoljuk át ezeket. Egy jól megtervezett, munkafolyamatokat követő konyha nagyban megkönnyíti és lerövidíti a háziasszony munkáját a konyhában. Egy tiszta, világos, praktikus konyha pedig a lakás éke is lehet, a háziasszony büszkesége, ahol jó hangulatban ízletesebb fogások készülhetnek.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.