TETŐTÉR BEÉPÍTÉS

2013. augusztus 6.

kep03

A nem is olyan távoli múltban még kettévált a klasszikus házépítésnél a lakótér és a tető fogalma.

Az épületet felülről egy üres, átszellőztetett padlástér határolta, ami fűtetlen lomtárként funkcionált, teli múltbéli „értékes” emlékekkel.

kep01

Ahogy kezdtünk egyre többen lenni, egyre kevesebb lett a beépítésre szánt építési telkek száma. A folyamat logikus következménye lett a tetőtér beépítése. Az épületünk adott volt, jó esetben a födém is elbírta a plusz terheket. Már csak a tetőfelületet kell megfelelően leszigetelni, meg jól jön néhány ablaknyílás is, hogy némi fényhez jussunk.

kep07

A mai trendeknek megfelelve, és küzdve az építési szabályok adta keretekkel, a lakóépületek nagy részénél gazdaságossági okokból már előre, a tervezés folyamatában beépítésre kerül a tetőtér.

kep04

A tetőtér mindenképpen egy kényszermegoldás. Előnye, hogy az alapterületre vetítve sok helyet spórolunk, így kisebb telket is vehetünk.

Hátránya rengeteg van:

-          mindenképpen teherhordó födémet kell építenünk…

-          kell egy lépcső, hogy feljussunk az emeletre (ez is sok helyet vesz el)

-          legtöbbször a héjazat könnyűszerkezetes, emiatt nagyon felmelegszik és gyorsan kihűl

Mivel az új építésű házak nagy része tartalmaz tetőteret, rengeteg fejlesztés történt az elmúlt időkben, amelyek áthidalják az alapvető hátrányokat. Először is az elviselhetetlen nyári melegre megoldásul megjelentek a klíma berendezések.

Ennek a szakszerű épületszerkezettani megoldása az úgynevezett „koporsó födém”, amikor egy vasbeton kérget képezünk a tetőtér köré. Ezzel a megoldással javíthatjuk a tetőtéri lakásunk hőtehetetlenségi mutatóit, így klíma nélkül is elviselhetővé válik.

kep05

A belső tereink megvilágítására is több megoldás létezik. Síkban is elhelyezhetünk kiugró ablakokat (“kutyaól”), vagy a nagyon népszerű tetősíkba beolvadó tetőtéri ablakokat is választhatjuk.

Ezen tetőtéri ablakok bátrabb használatával, például ha sorolva megtöbbszörözzük őket, egészen egyedi térhatást érhetünk el. A nagy üvegfelületekkel közelebb hozhatjuk lakásunkhoz az égboltot, hiszen ma akár már az egész tetőterünk is lehet üvegből.

kep06

Rengeteg játéklehetőség rejlik még a tetőszerkezetekben. Belsőépítészeti elemként használhatjuk a  tető szerkezeti elemeit, akár megmutatva, akár elrejtve őket. Burkolhatjuk fával és gipszkartonnal. Bátran játszhatunk rejtett világítással és különböző beépített bútorokkal.

Összegezve, a tetőtér, mint kényszermegoldás, rengeteg lehetőséget nyújt egyedi belső tereink kialakítására. Az egyetlen határ a saját képzelőerőnk.

kep02

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.