Hálószobák

2015. november 18.

02Legtöbbször, ha lakásunk berendezését tervezzük, elsősorban a közösségi terekre – nappali, étkező, konyha – fordítunk kiemelt figyelmet, míg az intim terekbe sokszor bepakolunk mindent, amit az évek alatt felhalmoztunk és nem akarunk kidobni. Pedig a hálószoba a pihenés első számú színtere és a mai rohanó, stresszes világban különösen fontos, hogy az a néhány óra, amit itt töltünk, valóban pihentető legyen, és reggel energiával feltöltve induljunk neki az új napnak.

Szedjük össze, mire is kell figyelni hálószobánk kialakításakor!

03
Ha lehetőségünk van rá, a hálószoba lehetőleg keleti tájolású legyen. Sokkal jobban indul a nap, ha a reggeli napsugarak ébresztgetnek. Egy világos, napsugaras szobában minden egyszerűbbnek és könnyebbnek tűnik.

04A hálóba elsősorban meleg hatású, otthonos érzetet keltő burkolatokat, színeket, anyagokat válasszunk, kerüljük az erős, éles kontrasztokat, a vibráló hatású felületeket, melyek akár tudat alatt is, de megzavarhatják az álmunkat. Burkolatok tekintetében a parketta, laminált parketta, esetleg padlószőnyeg jöhet szóba. Hideg burkolatokat kizárólag padlófűtéssel kombinálva, esetleg nyaralókba tegyünk. A falak lehetnek festettek, de jó megoldás lehet a tapéta alkalmazása is. Színekben a meleg tónusú, telítetlen pasztellszíneket válasszuk. Erősebb telített színeket csak kisebb felületeken használjunk, esetleg az ágyfej hangsúlyozására, egyes bútorok kiemelésére. Kerüljük az erős színkontrasztokat, inkább egy szín árnyalataival dolgozzunk. A bútorok anyagválasztásánál is tartsuk szem előtt az otthonos melegség érzetét. A fa, illetve furnérozott felületekkel nehéz tévedni, az üveg- és fémfelületekkel bánjunk tartózkodóan. Az anyagok kiválasztásában a hangsúly a megfelelő arányok megtalálásában van. Fém- vagy üvegbútorok használatát törjük meg fa, textil felületekkel.

05
A hálókban különösen fontos a különböző világítások helyes tervezése. Az általános világításon kívül itt nagy hangsúlyt kapnak a helyi és hangulati világítások. Az általános világítás általában a helyiség súlypontjában a mennyezetre kerül, és nagyjából nappali fény érzetét kelti. Ez hálószobák esetében bizonyos napszakokban lehet erős, ezért ajánlott fényszabályozó használata. Helyi világítás az éjjeliszekrényeknél, fésülködőasztalnál jelenik meg. Ezeknél a fényforrásoknál fontos a színhelyes érzékelés, ne használjunk színes fényeket, burákat. A hangulati világításnál nagy szerepet kaphatnak a különböző rejtett világítások, amelyek csak enyhe derítő világítást biztosítanak. Ezeket elhelyezhetjük az ágyak lábazatánál, ellebegtetve az ágyat a padlótól, álmennyezetben, könyvespolcokban, épített gipszkarton előtétfalakban, szekrényekben.

06
Az ágy elhelyezésénél arra figyeljünk, hogy ne kerüljön ablak alá az ágy feje, mert ez nyitott ablaknál kellemetlen és balesetveszélyes is, valamint az ajtó se nyíljon az ágyfejre, mert ez csökkenti a biztonságérzetet, így a nyugodt álmot.

08
A pihentető alvás másik kulcsa a helyesen megválasztott matrac. A matrac típusa és keménysége, megtámasztása egyénenként változik. Nagyon fontos, hogy a kiválasztásnál figyelembe vegyük saját testadottságainkat. Ehhez érdemes szakember segítségét kérni.

10
Egy hangulatos, komfortos hálószobában ébredve az egész nap könnyebb és gördülékenyebb lesz.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.