APRÓ TEREK – ERKÉLYHASZNOSÍTÁS

2015. október 27.

kep_002
Az erkéllyel rendelkező lakótelepi lakások többségében problémát jelent az erkély csekély mérete. Kicsit olyan ez, hogy van is erkély, meg nincs is. Komoly kihívást jelent a maximum másfél méteres, általában hosszúkás tér kihasználása. Az új építésű társasházi lakásoknál sem nőttek meg az erkélyek, de legalább dupla nyíló ajtókat használnak, így nagyobb felülettel kapcsolódnak a nappali teréhez. Mivel nehezen használható térről beszélünk, ezért jellemzően nem is a funkciónak megfelelően van kezelve. Legtöbbször tároló lesz belőlük.  A korábbi évek hatalmas erkélybeépítési hulláma is ebből következett, amikor így próbáltak a lakók plusz használati térhez jutni. Aki több pénzt és energiát szánt rá és a falat is kibontotta, megnövelhette a nappali terét.

kep_003
Ha nem szeretnénk a fenti költséges kényszermegoldások egyikét sem, tegyük lakhatóvá az erkélyt és a végén majd mindenki ott tolong a lakás legizgalmasabb terében.

Hogyan használjuk ki hatékonyan az erkélyt?

kep_004
Akkor érjük el a legnagyobb sikert, ha belső térként kezeljük az erkélyünket. Akár beépített, akár hagyományos nyitott erkélyünk van, használjunk belsőépítészeti elemeket.  A padlóra tegyünk faburkolatot, arra szőnyeget. A falfelületeket díszítsük tapétával, függönyökkel és egyéb, a belső tereinkben használt anyagokkal. A bútorok idézhetik a provence-i teraszok hangulatát, vagy lehetnek a nappali meghosszabbítását biztosító ”lounge” bútorok.

kep_005
Jó bútorozás esetén a tér hátrányait átfordíthatjuk előnyös tényezővé. Az erkély két vége egy-egy önálló teret alkot. Amennyiben az oldalakba koncentráljuk az ülő, pihenő funkciót, szabadon használható térként kezelhetjük a középső nappalival kommunikáló térszakaszt.

Fény és növény…

kep_001
Mivel ez az erkélyfelület biztosítja a kapcsolatot a külső térrel – így a fénnyel és a friss levegővel – nagyon fontos szerepe van lakásunk életében. A növények nagyon jól érzik magukat ezen a helyen, miközben természetközeli hangulatot varázsolnak a nappali terébe.

kep_007
Nem csak a nappali fények fontosak, ahogy áthatolnak az erkélyen, az éjszakai megvilágítás is meghatározza a belső terek hangulatát. Az előző elvet követve, belső térben használatos világítási eszközöket használva, bensőséges hangulatot teremthetünk esténként is. Nyitott erkély esetén a világítást kiegészíthetjük gyertyákkal és petróleumlámpákkal is. A világító növényekkel teli erkélydoboz segítségével panelben is lehet télikertünk.

kep_009
Ha meguntuk a rendezetlenséget az erkélyen, szedjük össze bátorságunkat és tágítsuk ki az életterünket. Mindezt akkor tekinthetjük sikeres műveletnek, ha több időt töltünk az erkélyen, mint a szobában.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.