Meleg érzés otthonunkban – fa(l)burkolatok

2015. október 20.

kep_002
A mai lakások kialakításánál a letisztult formák és a minimál belső terek hódítanak. Betonfelületek és monokróm színek, színes kiegészítőkkel. Ez képen, kívülről szemlélve tetszik is az emberek többségének, amikor azonban saját magunknak tervezünk és ezekben a terekben kell eltölteni mindennapjainkat, a minimált kedvelők nagy része is melegségre vágyik. Ez nem jelenti azt, hogy fel kell adnunk a stílusjegyeket, elég, ha meleg kiegészítőket használunk:

kep_003
A fafelületek otthonunkba varázsolják a külső természeti jegyeket, melegséget sugározva, megszépítve az ott töltött időt.

kep_004
A parketták használata teljesen általános és elfogadott. Svédpadló, hajópadló, szalagparketta vagy a laminált padló, mind-mind hozzájárul az otthonos életérzés eléréséhez. Már a padlófelület is elég lehet a megfelelő mennyiségű fafelület biztosításához, de a padló nagy részét letakarjuk szőnyegekkel, bútorokkal. Így sokszor új kiaknázandó felületeket keresünk.

kep_005
Látszó fedélszék esetén a mennyezetünket is beborítja a fa. Ez azt jelenti, hogy a tető belső felületét fával, fa lambériával burkoljuk. Napjainkban divatos lett a festett mennyezet, álmennyezet faburkolása. Kicsit olyan, mintha fejére állna a szoba és a parketta kerülne a plafonra. Ez kicsit szokatlan, de mindenképpen divatos.

kep_006Amikor már elfogytak a felületek a padlón és a mennyezeten, még mindig ott vannak a falak. A falak burkolása komoly történelmi múlttal rendelkezik, így ezzel semmi újat nem találtunk ki. A funkcionális építészet és persze anyagi megfontolás miatt az elegancia eme formája egy kicsit méltatlanul parkolópályára kényszerült.

Mit tud egy fa falburkolat?

kep_007Először is: eleganciát kölcsönöz lakótereinknek. A fa felületek természetes, természet közeli hatást kölcsönöznek belső tereinknek, és nem utolsósorban védik a falat a sérülésektől és kiegészítő belsőépítészeti alkotófelületet hoznak létre. Ezeket rejtett világításokkal és kiegészítőkkel díszíthetjük.

Hogyan készül?

kep_008
Általános esetben lécváz kerül a falfelületre, ami fogadja magát a faburkolatot. Asztalos által készített egyedi fakazetták alkotják a végleges felületet. Manapság már kaphatóak a klikkes parketták mintájára kialakított falburkoló elemek is. Ezek megkönnyítik és meggyorsíthatják a falburkolatok kialakítását.

kep_009
A falburkolat lehet a teljes falfelületen is, de ha angol pub hangulatot szeretnénk, akkor csak a fal alsó harmadát burkoljuk, a tetejét leszegjük díszléccel, majd a fal megmaradó részére díszes tapétát helyezünk.

kep_010
A részleges falburkolás nem csak vízszintesen osztható. A függőleges takarás lehet pengefalszerű is, amikor csak egy-egy szakaszt burkolunk és hagyjuk a fal színét is érvényesülni. Egyedi külsőt kölcsönöz a lécezett falburkolat használata. A rések árnyjátéka kiegészíti a fa melegségét, és tovább növeli a belsőépítészeti feszültséget. Az élére fordított faelemek határtalan térbeli játékra adnak lehetőséget.

kep_011
Színek tekintetében érdemes lazúros festést, felületkezelést alkalmazni, hogy minél jobban vissza tudjuk adni a fa eredeti hangulatát, megmutatva erezetét. Színes fedőfestést is alkalmazhatunk, de akkor a meleg hatást felváltja az elegancia. A fafelület megvilágításával növelhetjük a melegség érzését.

kep_012
A legegyszerűbb faalapanyagok megvásárlásával is elkezdhetünk falat burkolni, de azért elkél a szakember segítsége is. Ha kedvet kaptunk vásároljunk fa léceket és tegyük próbára kreativitásunkat.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.