SZÉP LEGYEN VAGY BIZTONSÁGOS? – KILINCSEK

2015. október 15.

kep_003
Az ajtók kiválasztásának fontos velejárója a kilincs meghatározása. Hatalmas választék áll rendelkezésre, így legtöbbször nem kell kompromisszumot kötnünk. Választhatunk olyan kilincset, ami egyszerre szép és biztonságos.

Mikor számít a biztonság?

kep_004
A bejárati ajtók, valamint a teraszajtók esetében megkerülhetetlen probléma. Ezekben az esetekben mindig a biztonságot helyezzük előtérbe. Lényeges a silt (takaróelem) vastagsága, mert egy papírvékonyságú silt esetében a zár sebezhetővé válhat. Az is fontos, hogy mindenképpen biztonsági kilincset válasszunk, amit csak belülről lehet szerelni. Kívülről nem látható és így nem hozzáférhető.

kep_014
Belső ajtóknál nem életbevágó a biztonság kérdése, mert magánlakások esetén nem elvárás a biztonsági szeparálás a helyiségek között.

Design kilincs – drága kilincs

kep_005
Legtöbbször minden ajtóhoz létezik alapkincs, ami elérhető áron megvásárolható. Sokszor alku vagy akció keretében is rendelhető. Ha az úgynevezett alapkilincstől eltérő, szebb design kilincset választunk, akár az ajtó árát is megduplázhatjuk, ezért nagyon fontos, hogy megtaláljuk a megfelelőt a szépség, a praktikum és a biztonság háromszögében.

kep_006
A hagyományosnak mondható siltes (a kilincset és a zárat összefogó takaróelem) kialakítás mellett kaphatóak úgynevezett rozettával szerelt zárak. Ebben az esetben a kilincs és a zár külön-külön takaróelemmel rendelkezik. A rozetta kevesebbet takar az ajtóból és egyedileg keretezi az ajtó technikai elemeit.

kep_007Minden stílusnak megvan a megfelelő kilincse. A klasszikus kialakítástól a modernig minden elérhető. Fontos, hogy meglegyen a párbeszéd az ajtóval és a belső térrel egyaránt. Vásárlás előtt mindenképpen próbáljuk ki a vásárlásra szánt kilincset. Sokat fogjuk használni őket, ezért fontos, hogy az igényeinknek megfelelő legyen. Színek tekintetében az a legfontosabb, hogy anyagában színezett kivitelt vegyünk. A festett kilincsek lekophatnak a sok használattól.

kep_008
Az okos órák és okos telefonok mellett léteznek okos kilincsek is. Az okos kilincs esetében nem kell kulcsot használni: elektromos zár működtetésével nyitjuk a zárat. Ha sűrűn használunk egy bejárati vagy kerti ajtót, és nem akarunk bajlódni a kulcsokkal, akkor kóddal is nyithatjuk azt. Ezt a kívánságunkat előre kell, jelezzük az ajtó gyártójának, mert fel kell készíteni az ajtót az elektromos zár fogadására. A kódbeviteli felület lehet különállóan a falon, a falban, vagy magában a kilincsben.

Ujjlenyomat leolvasóval ellátott kivitel is létezik, természetesen ennek megfelelő áron.

kep_009
Az ajtóra kerülő kilincsek kiválasztása után ki kell választani a velük harmonizáló ablakhoz tartozó kilincseket is. Az ablakok a helyiség külső térrel érintkező felületén találhatóak, de mivel nem rendelkeznek külső egységgel, mint a bejárati ajtó, így nincs akkora elvárás biztonsági oldalról. Természetesen itt is léteznek biztonságosabb termékek.

WC és fürdőszoba kilincs mellé rendelhetünk PZ-zárat. Ez egy belülről zárható ajtót eredményez az intim használatnak megfelelően.

kep_010Az általános, boltban kapható megoldásokon felül kiélhetjük egyedi igényeinket is. Amennyiben szerkezetileg megfelelő minőséget állítunk elő, bármilyen egyedi fogantyút készíttethetünk.

Könnyedén lehet egyedi kilincsünk.

Nagyon figyeljünk oda a kilincs kiválasztására, mert nagyon sok kilincsre van szükségünk, és ez összességében sokba fog kerülni. A bejárati ajtózárra és kilincsre ne sajnáljuk a pénzt. A lakás többi helyiségében köthetünk kompromisszumokat.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.