Évszakok a szobában - függöny az ablakon

2015. október 6.

02
A fény szerepe meghatározó belső tereinkben, amit nagy ablakokkal juttathatunk a szobákba. Amennyiben nem szeretnénk, hogy más is belásson az ablakon vagy estére besötétítenénk, alkalmazhatunk függönyöket.

Nagy ablak – Nagy függöny

01Természetesen a függöny méretét a nyílászáró mérete határozza meg, de legtöbbször túl is mutat rajta, nagyobb felületet elfoglalva. Ebből következik, hogy a nagy függönyfelület teljesen meghatározza a szoba hangulatát. Érdemes a helyiségben lévő többi textilt is harmóniába hozni a függöny hangulatával. A függönyök, a kárpitok és a kiegészítő díszpárnák színei és anyagai együttesen alakítják a belső hangulatot, ezért érdemes anyagban, mintában, színekben harmonizáló darabokat kiválasztani, akár egy textilcsalád alkalmazásával.

03Amennyiben beszerzünk négy különböző hangulatú garnitúrát, könnyedén követhetjük az évszakok változását a belső tereinkben is. Ha nincs lehetőségünk vagy kedvünk átalakítani lakásunkat, de valami újra vágyunk, a textilek lecserélésével megújíthatjuk szobáinkat.

Milyen függönytípusok vannak?

04Először is megkülönböztetünk nappali és sötétítő függönyöket. A nappali függönyök áttetszőek, általában visszafogott mintázatúak, áteresztik a fényt, de nappal meggátolják a belátást. A sötétítő függönyök nem eresztik át a fényt és megakadályozzák a belátást benti lámpafénynél is. A blackout függönyök hátsó felületi bevonatuknak köszönhetően teljes sötétséget biztosítanak, elsősorban hálószobákban alkalmazzuk. 

05Megjelenésük szerint is megkülönböztetünk különböző típusokat. A klasszikus függönyöket az ablakok két oldalára húzzuk szét. Ez esetben játszhatunk a függöny megkötésével, a karnisok hangsúlyozásával vagy épp elrejtésével.

06
A lapfüggönyök 50-60 cm széles lapok, melyek síneken futnak. Ha ezt a ma nagyon divatos függönyfajtát választjuk, oda kell figyelnünk az ablakok melletti helyekre, hogy a lapok elhúzott állapotban is elférjenek. Ha erre nincs lehetőségünk, de ragaszkodunk a lapszerű megjelenéshez, jó megoldás lehet a római roló, ahol az ablak felett gyűjtik össze a függönyt 10-15 cm-es szélességben, leeresztve viszont egy lapként jelenik meg. Ha a nyílás felett sincs elég hely, alkalmazhatunk az ablakfülkébe vagy a tokra szerelt rolókat.

08
Abban az esetben, ha nem akarunk nappali és sötétítő függönyt is, jó megoldás lehet a reluxa. Ezek a rolókhoz hasonlóan az ablakmélyedésbe vagy a tokra szereltek, de alkalmasak arra is, hogy a fényerőt szabályozzuk velük. A rolókhoz hasonlóan működnek a szalagfüggönyök, csak itt függőlegesek a lamellák. Lakásbelsőkben nem terjedtek el, elsősorban irodákban alkalmazzák.

09Érdekes látványt nyújtanak a spagetti-függönyök is, ahol a hosszú, vékony szálak gátolják a belátást.

10
A sínrendszer kiválasztásakor vegyük figyelembe a rögzítést. Rengeteg karnis létezik, és minden belsőhöz megtalálhatjuk a stílusában legjobban illeszkedőt.

A klasszikus rúdon futó kialakítástól a rozsdamentes acélsodronyig sokfélével találkozhatunk.

11
A falon kívüli megoldások mellett nagyon elegáns a rejtett sínrendszerek alkalmazása is, ami előzetes tervezést igényel, mivel ki kell alakítani a sínek helyét.

Utólagos mennyezetre szerelt síneknél figyeljünk a mennyezetfűtés csöveire, nehogy átfúrjuk őket.

Aki év közben is szereti változtatni a környezetét, annak a függönyök és a textilek hatalmas játékteret biztosítanak eme hóbort kiéléséhez.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.