Rés a pajzson – Fontos szempontok a belső ajtók kiválasztásakor

2015. szeptember 29.

01
A hagyományos térkialakítás eszköze a fal. Ahhoz hogy átjussunk a falon, átjárásra, nyílásra van szükségünk. Ennek leglogikusabb megnyilvánulása az ajtó.

02
Az ajtónak a vizuális lehatároláson túl a hang és a szag gátlásában is nagy szerepe van.

03
Az ajtókat sokféleképpen csoportosíthatjuk. Anyaga, a zárás síkja, vagy akár a záródás módja szerint. Mivel az ajtó felülete meghatározza a közvetlen környezetét, lényeges a szerepe.

Mik a legfőbb szempontok az ajtó kiválasztásánál? 

Mi határozza meg a kinézetet? 

Mitől függ az ára?

04Először is el kell döntenünk, hogy a hagyományosan nyíló ajtószárny a megfelelő, vagy a drágább, de helytakarékos tolóajtókra van szükségünk. 

05
A tolóajtót belecsúsztathatjuk a falba, amihez előre be kell építeni a megfelelő szerelvényeket vagy tehetjük a fal külső felületére is.

06
A “hagyományos” nyíló szárnyaknál is sok mindent kell eldönteni.

07
Választhatunk tokba simuló ajtót, amikor az ajtó lapja egy síkban van a tokkal és egységes, elegáns lapként jelenik meg. Ez jóval drágább megoldás, mint a kiugró verzió.

08
El kell dönteni, hogy szeretnénk-e automata küszöböt. Ez a szerkezet az ajtólap aljában van, és jobb légzárást biztosít a helyiség számára.

Ha ezen túl vagyunk, válasszuk ki az ajtó kinézetét.

09
A legolcsóbb megoldás a dekorfóliás kivitel. Ha sok ajtóra van szükségünk, elképzelhető, hogy csak ez fér bele az építési vagy átalakítási költségkeretbe. A CPL-laminált ajtók már sokkal nagyobb választékban állnak rendelkezésre.

10
A következő szinten találhatóak a festett ajtók, amelyek lehetnek egyszerű pozdorja, de tömör faajtók is. Mázolt felületnél bármilyen RAL-színt választhatunk, így minden környezetbe könnyedén beleilleszthetjük őket. Tömörfa ajtók esetében felületkezelésnél válogathatunk a különböző pácok és lazúrok között, így megtartjuk a fa erezetének szépségét.

A furnér felületek lehetőséget adnak arra, hogy az ajtó felülete teljesen egységes lapként jelenjen meg a fafelület megtartásával.

A belső közlekedőterekbe is juthat a természetes fényből, ha üvegajtót választunk. Ez is lehet tiszta üveg, úgynevezett keret nélküli biztonsági üvegajtó vagy megjelenhet üvegbetétként az ajtólapban. Ezek a betétek lehetnek vízszintesek, függőlegesek vagy akár vegyesen egy ajtóban.

Azon felül, hogy jól működjön egy ajtó, rengeteg egyéb esztétikai és gyakorlati szempont kerül előtérbe. Mind a kiválasztáshoz, mind a beépítéshez érdemes szakembert bevonnunk. Ellenkező esetben  lemaradhatunk olyan lehetőségekről, amiket kihasználhattunk volna, csak nem tudtunk róluk.

Ilyen például a méret kérdése. Amennyiben szabvány méretű belső ajtónyílásokat építünk, gyorsabban juthatunk ajtóhoz, így meggyorsítva az építkezés menetét. A gyártók nem tudnak felkészülni az egyedi igényekre, ezért nem tudják őket előre legyártani.

Mikor már azt hinnénk, hogy mindent tudunk, akkor fogják megkérdezni tőlünk, hogy milyen legyen a kilincs.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.