A mennyezet a hatodik felület

2015. szeptember 23.

02
Sokat foglalkozunk falfelületeink díszítésével. Képet akasztunk a fehér falra, hogy öltöztessük a teret. Tapétát teszünk fel, hogy megtörjük a falfelültek unalmát. Kővel burkoljuk, hogy izgalmas felületek jöhessenek létre. A padlóval is sokat foglalkozunk. Fát, követ és különböző anyagokat használunk burkolatként, valamint szőnyegeket díszítésként. Játszunk a burkolat mintájával és anyagával is.

03Ezekhez a felületekhez képest a plafon egy mostohán kezelt családtag. Legtöbbször fehérre festjük és középre függesztünk egy lámpatestet, de ennek most vége.

04Minimális térbeli játék szinte minden új építésű ház vagy lakás nappalijában megjelenik. A legegyszerűbb és legelterjedtebb álmennyezeti játék, amikor falak mentén kialakítunk a mennyezeten egy körbefutó dobozolást. A leugrás mértéke általában 10 cm és a faltól való vízszintes benyúlása 60 és 100 cm között változhat, de ezek a számok nincsenek kőbe vésve. Ez az apró dobozolás módosítja a belső térélményt, keretezi a teret és további játékokra ad lehetőséget. Spotlámpákat helyezhetünk el bennük, amivel megvilágíthatjuk fali képeinket, vagy az alatta lévő kanapénak biztosíthatunk az olvasáshoz is elegendő fényt. Belső vagy külső peremén rejtett LED-csíkokkal varázsolhatunk extra hangulatot. A belső perem világítása a mennyezeti felületnek biztosít plusz fényt, a külső perem mentén elhelyezett fényforrások a falat díszítik. Ez a mennyezeti, fal menti dobozolás még további előnyökkel is jár. Ide rejthetjük a függönysínt és a klímacsöveket, biztosítva a vésésmentes szerelvényezést a helyiségben.

05
Ugyanilyen szép és praktikus álmennyezeti megoldást alkalmazhatunk a konyha és az étkező együttesében. Egy kis mennyezeti sziget vagy félsziget segítségével kiemelhetjük és izgalmasabbá tehetjük az étkezőasztal feletti teret. Lelógó, süllyesztett és rejtett fényeknek adhat otthont álmennyezeti játékunk. A konyhában plusz fényt kapunk, és a szagelszívó csövének elrejtésében is segíthet.

06
Az álmennyezeti játékok használata egyrészt szép és öltözteti belső tereinket, másrészt nagyon hasznos, és segít elrejteni a különböző elektromos és épületgépészeti szerelvényeket.

07
A fenti egyszerű példán kívül még végtelen számú megoldás létezik mennyezetünk díszítésére. Mindezt a csodát egyetlen, már eddig is ismert anyagnak köszönhetjük, ami nem más, mint a gipszkarton. A válaszfalak építésén túl, gipszkartonlapokat használunk az álmennyezeti játékok kialakítására is: az előnyeit kihasználva szinte bármilyen forma kialakítható. A gipszkartonlapokat fa vagy fém vázrendszer segítségével rögzíthetjük a mennyezethez, vagy nagyobb térbeli játékok esetén függeszthetjük is. A kiegészítők teljes tárházát megtaláljuk a forgalmazóknál.

08
A megformázott gipszkarton csodákat gletteljük, majd fessük, így eltüntetve a szabásmintákat. A végleges felületek átformálhatják az egész teret. Mindenképpen forduljunk szakemberhez, mert minél bonyolultabb formákat alkalmazunk, annál nagyobb szakértelemre van szükség a megvalósításhoz.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.