Meditációs kerti terek

2015. szeptember 16.

kep_000
A meghitt, nyugodt környezet segít ellazulni: kitisztul az elménk, feltöltődünk energiával. A relaxációs terek segítenek elviselni a rohanós, információkkal és gondokkal túlzsúfolt mindennapjainkat.

kep_001
Ilyen tereket akár mesterséges környezetben is létrehozhatunk, ahol hangszórókból jön a vízcsobogás és a madárcsicsergés. A belső terekben, falakkal, térelválasztókkal, függönyökkel választhatjuk el a tereket, amit szabad téren is megtehetünk. Elég egy pad, néhány fa és máris megszületett a saját privát helyünk.

kep_002
Kertünkben megalkothatjuk nyugalomszigetünket. Válasszunk ki egy csendes sarkot, és ruházzuk fel minden kényelemmel. Vegyük körbe magunkat kedvenc növényeinkkel.

Mi kell ahhoz, hogy teljes legyen a nyugalom?

Föld, levegő, tűz és víz.

A négy alapelem kiegészítve növényekkel.

kep_003
Az intim tér kialakításánál a földet többféleképpen is alkalmazhatjuk. Meglévő rézsűvel, vagy alacsony támfalakkal, lépcsőkkel is körbevehetjük magunkat, de virágkaspókkal is megoldhatjuk a föld közelségét. Ez a közeg ad otthont növényeinknek. Ezek a növények segítenek relaxálni és elmélyedni a gondolatainkban.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAzáltal, hogy a kertben, tehát a szabad térben, szabad levegőn alakul ki a pihenő, elkerülhetetlen a közvetlen kapcsolat a természettel. A levegő, ami körülvesz minket, közvetíti a madárcsicsergést, a növények illatát és a simogató napsugarakat.

kep_005
A fentiek már elegendőek is lennének a nyugodt kerti megújuláshoz, de hátra van még két elem, ami nagyban segíti az ellazulást.

kep_006A tűz sokféleképpen megjeleníthető. Lehet ez akár egy apró fáklya vagy mécses is, hiszen a lobogó tűz élménye már évezredek óta elbűvöli az embert. A tűz mindig is része volt az életnek, örökké változó arcával felszabadítja és melegíti környezetét.

A negyedik elem a víz. Csobogása, örök mozgása elengedhetetlen része a nyugalomnak. A nap fénye megcsillan a víz felületén és folyóparti hangulatot kölcsönöz.

A tér, amit létrehozunk, lehet egy vagy többszemélyes, attól függően, hogy mennyi helyünk van, vagy mennyire szeretnék multifunkciós teret kialakítani. Logikus lépés olyan teret kialakítani, ahol akár egyedül is el tudunk lazulni, de  kellemes kerti beszélgetős, tűzrakós közösségi térként is működhet. Így mindenki számára elérhetővé válik a négy alapelem.

Miből készül a meditációs kert?

A támfalak és padok kialakításának legegyszerűbb alapeleme a zsalutégla. A betonelemek segítségével könnyedén hozhatunk létre ülőfelületeket és térelemeket. 

Egyszerűbb esetben akár egyetlen pad is kijelölheti a meditációs teret. Ha már nyugalomban le tudunk ülni a zöld természetben, elegendő, hogy kizárjuk a külvilágot.

Ezt az alapállapotot tudjuk kiegészíteni a többi kényeztető elemmel.  Amennyiben nincs kertünk, a teraszon is kialakíthatjuk a nyugalom szigetét.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.