Legyen falszobrász – gipszkarton rendszerek

2015. szeptember 10.

kep_002
A térkialakítás kihagyhatatlan eszköze a válaszfal. A belső falrendszer épülhet téglából, ami lehet hagyományos kisméretű vagy válaszfal tégla. Léteznek pórusbeton rendszerek, mint az YTONG-tégla, de a legelterjedtebb a gipszkarton válaszfal.

Miért hódított teret a gipszkarton rendszer?

A kulcsszó a mobilitás.

kep_003
Amíg a téglafal masszív jelenlétével határozott teret követel magának és „mozdíthatatlanul” áll két szobánk között, addig a gipszkarton fal könnyedén bárhol felépíthető és nagyobb beavatkozás nélkül elbontható.  Az acél vázrendszer felállítása után a gipszkarton lapok felcsavarozásával már meg is épült a falunk.

kep_004
A gipszkarton rendszerek az úgynevezett szárazépítési eljárások közé tartoznak. Ez annyit jelent, hogy nem kell hozzá víz, nem kell maltert keverni, és nem kell vakolni a felületeket. Ennek köszönhetően a technológiában nincsenek száradási szünetek, ami sokkal rövidebb kivitelezési időt tesz lehetővé, valamint nincs fagyásveszély, ami lehetővé teszi az időjárástól független kivitelezést.

kep_005
A mobilitás és a szárazépítési előnyök mellett a gyors és egyszerű elektromos és gépészeti szerelvényezés is fontos szempont. Mivel a rendszer üreges a vázrendszer vastagságában, így könnyedén helyet biztosít a villamos és gépészeti csövek számára.

kep_006
Ezzel még nem végeztünk a gipszkarton rendszerek előnyeinek felsorolásával. Többféle vastagságú bordarendszer kapható, és ennek megfelelően alakíthatjuk falunk vastagságát. A vastagság összefügg a hangszigeteléssel is. Mivel üreges szerkezetről beszélünk, a borda vastagsága határozza meg, hogy mennyi szálas hőszigetelést tehetünk a szerkezetbe. Ennek a vastagságától nagyban függ a válaszfalunk hangszigetelő képessége.

kep_007Amennyiben valamilyen nehezebb dolgot szeretnénk rögzíteni a falunkhoz, meg kell erősíteni a vázrendszert. Kiegészítő bordákat kell tenni, lehetőleg a rögzítési pontok vonalában.

kep_008
Más-más tulajdonságú gipszkartont használunk vizes helyiségekben vagy tűzveszélyes helyeken, mint a normál kialakítású válaszfalaknál. A gipszkartont azonnal lehet glettelni, majd festeni, tapétázni, és burkolni is.

slider1
A technikai részleteken túl a rendszer nagy előnye az alakíthatóság. Ugyanis a gipszkarton felhasználása nem csak helyiségek elválasztására, álmennyezet készítésére, vagy tetőterek belső burkolására használható, hanem látványelem, lakásunk díszítő eleme is lehet, kivitelezhetünk belőle bútorokat, polcokat, térelválasztó falakat. Meghatározó látványelemmé válhat például egy markáns színű vagy tapétázott előtétfal, amibe nem csak szekrényeket építhetünk, polcokkal díszíthetjük, hanem akár világítással is kiemelhetjük.  Szinte szobrászként alakíthatjuk falainkat, beépített bútorainkat. Nyílásokat alakíthatunk ki rajta és íves felületeket hozhatunk létre.

kep_001Válaszfalunk megépítéséhez alkalmazzunk a rendszer építésében járatos szakembert. A tapasztalat és az apró trükkök ismerete segíthet elkerülni a meglepetéseket.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.