Kabát a házra – hőszigetelő rendszerek

2015. szeptember 1.

Nem is olyan régen még nem voltak beépítve a tetőterek és nem voltak hőszigetelve a házak. Ma már el sem tudunk képzelni egy új tervezésű házat, lakást vagy tetőteret hőszigetelés nélkül. A fokozott környezettudatosság, a tüzelőanyagok drágulása és a szabályok változása is hozzájárult a szigetelőanyagok általános használatához, de kezdjük az elején.

04
Új ház építése esetén az épületet energetikai vizsgálatnak kell alávetni. Az épület különböző szerkezeti elemeit meg kell feleltetni az aktuális hőtechnikai határértékeknek, előírásoknak. Más határérték vonatkozik a falakra, más a tetőre és más a nyílászárókra. Az energetikai számítás során az épületet komplexen vizsgálják.

A falnál három megoldásból választhatunk. Léteznek olyan falazóelemek, amelyek önmagukban is jó hőtechnikai tulajdonságokkal rendelkeznek, így önállóan, plusz szigetelés használata nélkül is beépíthetők. Ezeket vagy az ezeknél rosszabb hőszigetelésű falazóelemeket kiegészíthetjük hőszigetelő vakolatokkal, rendszerekkel, így egyszerre teljesítjük az előírt szabvány elvárásait.

05
A harmadik, manapság legelterjedtebb megoldás a falazóelem és a hőszigetelő rendszerek együttes alkalmazása. Azt, hogy pontosan milyen vázszerkezettel rendelkező és vastagságú falazatot, milyen anyagú és vastagságú hőszigeteléssel alkalmazunk, mindenképpen bízzuk szakemberre. Lényeges, hogy az egész házat egyben vizsgálva válasszuk ki a legmegfelelőbb hőszigetelő rendszert. Ellenkező esetben alulméretezhetjük a rendszert, de az is előfordulhat, hogy túlszigeteljük, ami feleslegesen sokba kerül és „soha” nem térül meg.

01
Sokkal több odafigyelést igényel a régi házak utólagos hőszigetelése. Az utólagos hőszigetelésre is igaz, hogy rendszerben kell gondolkozni. Ez azt jelenti, hogy nem elég hőszigetelni kívülről a házat, a nyílászárókat is korszerűsíteni kell. Az ajtók és ablakok cseréje nélkül nem lesz hatékony a hőszigetelés. Fontos még, hogy a kiálló szerkezeteket gondosan szigeteljük körbe, mert akár mi magunk is idézhetünk elő hőhidakat, amik penészedéseket okozhatnak.

A homlokzati hőszigetelő rendszerek nagy választékban találhatók meg a piacon.

03
A szálasanyag tartalmú homlokzati hőszigetelő lapok nagy testsűrűségű kőzetgyapotból készülnek, melynek elemi szálait az átnedvesedés ellen hidrofób (víztaszító) bevonattal látják el. 

Utólagos homlokzati hőszigetelésre napjainkban a duzzasztott (expandált) polisztirolhabból (EPS) készült hőszigetelő lapokat használják legelterjedtebben. A polisztirollap hőszigetelések párafékező hatásával kapcsolatos hiedelmeket a legújabb kutatások cáfolják. Amint azt pontos mérésekkel kimutatták, bármilyen külső hőszigetelő anyagot alkalmazunk is, a szoba levegőjének páratartalmából csak 2,5-3% távozhat a falazaton keresztül, a megmaradó 97% csak szellőztetéssel távolítható el. A megfelelő hőszigetelés érdekében tegyünk EPS 80-as lapot a homlokzatra.
A polisztirolhabot jó hőszigetelése, könnyű megmunkálhatósága és egyszerű szereléstechnikája a költséghatékony tömeges felhasználás elsőként választandó anyagává teszi. A talajközeli részeken a felcsapó eső ellen vízálló zárt cellás lapokat kell alkalmazni.

02
A rendszerek hasonló felépítésűek. A vakolt falazatra kerül a hőszigetelő lemez (EPS), amit ragasztással és dübellel rögzítünk a falhoz. Erre kerül egy üvegszövet háló, ami segíti a végső alapozó és vakolat tapadását.

Fontos, hogy abban az esetben, ha az épületünkre külső kő-, esetleg téglaburkolat kerül, a hőszigetelő rendszer kiválasztásánál ezt figyelembe kell venni. A hőszigetelő tábla kifejezetten erre a célra kiképzett kell, legyen, felületében és anyagában egyaránt. A rögzítést fém dübelekkel oldjuk meg, kétszeres sűrűségben.

07
A hőszigetelő rendszerekre egyik megbízható megoldás a STABIL homlokzati hőszigetelő rendszer. Kiváló ár-érték arányával, ellenálló felületével és hatalmas színválasztékával hívja fel magára a figyelmet.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.