Csempeburkolatok – a 30x30-as már a múlté

2015. augusztus 28.

kep_001Nagyot változott a világ a hidegburkolatok terén. A csempe kiválasztásánál szembesül az ember az anyagok, méretek, színek hatalmas választékával.

Először is tisztázzuk, hogy mi, micsoda:

kep_002
A mázas kerámialapnak két fajtája van. Léteznek olyanok, amiknél az alapanyag és a máz egy időben kerül kiégetésre; ezek lehetnek fal-, illetve padlóburkolatok. Továbbá vannak a kétszer égetett kerámiák, amelyeknél először a kerámiatestet égetik ki, majd hőtechnikai eljárással teszik rá a mázat, majd újra égetik, így készülnek a beltéri csempeburkolatok.

kep_003
A greslap anyagában színezett, teljes keresztmetszetében azonos homogenitású, máztalan kerámialap. Az alapmassza anyaga a szanitergyártásban is használt kaolin és fehéragyag, illetve földpát. Legfeljebb díszítő, színező anyagként keverik az alapmasszába a természetes kövek különböző szemcseméretű őrleményeit. Az utóbbi időben a greslap jelentős fejlődésének hatására sikerült a kívánt anyagok, például a gránit hatását meglehetősen hűen reprodukálni, ezáltal a porcelán gres alkalmazása széles körben lehetővé vált.

kep_004
A máztalan greslapok kopásállósága kiemelkedően magas, műszaki jellemzői meghaladják a természetes kövekét, továbbá alkalmazása is gazdaságosabb. A greslapoknak is vannak mázas változatai, amik az utóbbi időben egyre kedveltebbé és elterjedtebbé váltak.  

kep_005
A lapok kiválasztásánál fontos szempont, hogy a használatnak megfelelő kopásállóságú lapot válasszunk. A kopásállóságot a
mázas kerámia burkolólapok felületén szokták mérni, melyet az úgynevezett PEI-skála értékeivel jelölnek. Anyagában színezett, teljes keresztmetszetében azonos burkolóanyagnál a kopásállóságot mélydörzsöléses eljárással (ISO 10545-6) vizsgálják és az anyagveszteség alapján határozzák meg.

kep_006Amennyiben vizes helyiségbe vagy kültérre választunk lapot, figyelembe kell venni a lapok csúszásmentességét és fagyállóságát. A katalógusokban általában feltűntetik a padlólap csúszásmentességi fokát (DIN 51130). A száraz cipőtalpra vonatkozó csúszásmentességet az „R-skálán” jelölik, értéke rendszerint R9 és R12 között van. Ha egy lapnak nincs R-értéke, nem feltétlenül jelöli azt, hogy csúszós lenne – sokszor a gyár egyszerűen nem vizsgáltatja be, vagy nem tartja fontosnak feltüntetni az értéket. Ez főleg a mázas kerámialapokra vonatkozik. A balesetbiztonságon túl fontos tényező a tisztíthatóság, ezért nem ajánlott az indokoltnál nagyobb R-értékű lappal burkolni.

kep_007Méretek tekintetében a mozaiktól egészen akár a méteres darabokig igen széles a kínálat. Általánosságban elmondható, hogy a jelenlegi divatirányzatok elsősorban a nagyméretű lapokat favorizálják, azok közül is a téglány lapokat, amiket látványosan variálhatunk, keskenyebb lapokkal vagy mozaikkal. Sokan megunták a négyzetes lapokat, pedig semmi baj velük, de most a 60×120-as és egyéb nyújtott formájú lapok a trendik.

kep_008
A csempe fektetésére alapvető a hálós (a fallal párhuzamosan futnak a fugák) vagy a diagonális elrendezés (a falhoz képest szögben futnak a fugák), de bármilyen egyedi mintát kitalálhatunk.

Színek tekintetében kisebb helyiségekbe érdemes a világosabb árnyalatot választani, nagyobb terekbe viszont bátran alkalmazhatunk egy-egy merészebb árnyalatot, akár nagyobb felületre is.

A csempe felülete lehet fényes vagy matt, utánozhat természetes követ vagy fát is.

kep_009A mai modern digitális gyártástechnológiának köszönhetően eltérő mintázatú lapok gyártására is van lehetőség. Ez azért jelentős fejlődés, mert a természetes hatású felületeknél élethű képet kaphatunk. Ha megfigyeljük, a profibb gyártók jelölik a csomagoláson, hogy mennyire kevert az adott dobozban található lapok textúrája. Így érik el, hogy a fa mintázatú kerámia lapok is hihető valóságképet vetítenek elénk.

A gyártók igyekeznek minden ízlést kielégítő csempecsaládokat létrehozni. Mikor beleszeretünk egy képen bemutatott fürdőbe, annak minden elemét megvásárolhatjuk és a képpel megegyező életérzést könnyedén hazavihetjük és viszontláthatjuk otthonunkban.

Kivitelezéskor minden esetben forduljunk szakemberhez. Nagyon fontos, hogy a megfelelő laphoz és funkcióhoz megfelelő kötőanyagokat használjunk, a gyártók és forgalmazók ebben is segítenek. A lap választásakor érdemes figyelembe venni az alábbi szempontokat:

- milyen helyiségbe kerül a csempe (vizes vagy száraz helyiség)

- fagyálló csempe kell-e (kültér vagy beltér)

- hova kerül (fal vagy padló)

- lesz-e padlófűtés

- a vágott elemekre és a lábazatra 10%-ot érdemes rászámolni

- csempekiosztásnál figyelembe venni az 1-3 mm fugakiosztást

- a helyiségbe lépve a látható sarkon egész lappal induljon a kiosztás

- kád felett egész lappal induljon a kiosztás

- a padló- és a falfugák fussanak egymással

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.