Térkövek – Mire figyeljünk a kialakítás során?

2015. augusztus 19.

kep_001
Egy kert akkor szép és életteli igazán, ha teret engedünk a növényzetnek, azonban sokszor érdemes lecsípni a zöldfelületből. Burkolt felületet alakítunk ki, hogy a kaputól eljussunk a ház bejáratáig, hogy kiülhessünk a teraszra, vagy hogy legyen hova beállni a kocsival.

kep_002
A szabadtéri burkolt felületek kialakítására használhatunk térköveket. Ezek lehetnek természetes kövek vagy beton térkő elemek. Mivel azonban a kövek használata igen drága, a választás egyre gyakrabban billenti a mérleg nyelvét a beton térkövek javára.

kep_003
Ma már nemcsak a kedvező ár, hanem a széles választék is hozzájárult a beton térkövek elterjedéséhez. Számtalan szín és forma közül választhatunk és alakíthatunk ki szép és egyedi kerti környezetet.

kep_004
Az esztétikum mellett az egyik legfontosabb szempont a hosszú élettartam. Az Új Somló Trió térköveivel olyan minőségi térkőburkolatot alakíthatunk ki, mely a jövőben is megfelel elvárásainknak. Az Új Somló Trió egyszerű alapgeometriai formáinak köszönhetően a térkövek lerakása egyszerű, akár kertünkben vagy teraszunkon szeretnénk használni.

kep_005
De mire is kell figyelni a kialakítás során? Elsősorban mindig alkalmazzunk szegélyelemet, mivel ez tartja egységben a lerakott térkő elemeket. Amennyiben ez elmarad, a folyamatos terhelés miatt a szélső kövek szép lassan kimozdulnak, majd az egész felület használhatatlanná válik.

kep_006Hasonlóan fontos a megfelelő aljzat kialakítása is. Attól függően, hogy milyen terhelésnek tesszük ki a burkolt felületünket, ki kell választani a térkő vastagságát és ennek megfelelően a hozzá illő aljzatot is. A terhelés növekedésével együtt nő a szükséges aljzat vastagsága is. Amennyiben gyalog vagy kerékpárral közlekedünk rajta, elég a 15-20 cm tömörített kavics ágyazat, de ha már az autónk terhelése is hozzáadódik, 20-40 cm ágyazatra is szükség lehet. Teherautók számára legalább 50 cm vastagsággal kell számolni.

kep_007Ha lefektettük a szükséges vastagságú aljzatot, jöhet az ízlésnek megfelelő térkő kiválasztása. De a szín és forma mellett a vastagságra is figyelni kell. Az 5 cm vastag térkő megfelelő lehet egy gyalogút megalkotásához, de nagyobb terhelés hatására az elemek eltörhetnek. Az ilyen esetek elkerülésére inkább 6 vagy 8 cm vastagságú térköveket válasszunk.

Ha színes térkövet szeretnénk, mindenképp anyagában színezett követ vásároljunk, mert a festett felületek lekopnak és a használatból következő egyenetlen kopás cseppet sem esztétikus foltokat eredményez.

kep_008
Az ágyazat elkészítéséhez és a kövek lerakásához mindenképpen alkalmazzunk térkő lerakásában jártas szakembert. A nem megfelelően kialakított és tömörített aljzat süllyedéseket okozhat. A kiválasztott lerakási mintától függően változik a vágott elemek száma is. Az átlós minták kerülésével kevesebb lesz a vágás, és nem utolsósorban a hulladékkő is. A vágást szintúgy bízzuk szakemberre, mert sok elem mehet kárba, ha hétvégi barkácsolás keretében akarjuk megoldani a munkát.

A térkő nagy előnye, hogy környezetbarát, a talaj levegőzését és vízutánpótlását biztosítja, jól karbantartható, bármikor megbontható és könnyen újrarakható.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.