Választóvonal - Kerti szegélyek

2015. augusztus 5.

kep_002A kerti szegély jelenti a kertépítés közben kialakított különböző felületek közötti választóvonalat. A cél, hogy elválasszuk egymástól a funkciókat vagy design elemeket. Ezek a szegélyek akadályozzák meg az anyagok keveredését. Így marad a faháncs a virágok között, a kavics a virágágyás vagy a gyalogút mellett. 

A választóvonal történhet síkban, de akár térben is lehatárolhatjuk az eltérő felületeket. A lehatárolás lehet hangsúlyos, vastag, feltűnő sáv, vagy lehet vékony, szinte láthatatlan vonal is.

Miből alakítható ki kerti szegély?

Szinte bármiből lehetséges, íme néhány példa:

kep_003
Amennyiben viacolor (beton burkolókő) járdát vagy teraszt építettünk az ott használt szegélyelemek felhasználását bátran folytassuk a kert többi részén is.

Sierra Exif JPEG
Léteznek más, készen kapható megoldások is. A viacolor szegélyekkel megegyező beton anyagú, funkcióhoz idomított szegélykövek, melyek fém vagy műanyag, leszúrható, vonalszerű előre gyártott elemek. Használhatunk az építkezésből megmaradt kisméretű téglákat is. Mészkő csíkok vagy a terméskő kövek is megfelelnek a funkció betöltésére. Fa lécekből is alakíthatunk ki kerti dobozokat, szegélyeket. A markánsabb megjelenésre vágyók fa gerendákkal is keretezhetik a kerti felületeket, sőt, lépcsőt is készíthetnek belőlük.

kep_005
A Cor-Ten acél térhódítása elérte a kerteket is. Egyre több választósáv és növénykazetta készül rozsdás lemezből. Az anyag előnye, hogy fényes acélként kerül a kertbe, majd rövid időn belül az esőzések hatására együtt él a kerttel. Több vastagságban is kapható, így nagyobb földfelületek megtartására is alkalmas.

Mire figyeljünk a szegélyek kialakításakor?

kep_006
A szegélyek kialakításánál nagyon lényeges a szegélyek rögzítése. Fontos, hogy mechanikai hatásra se mozduljanak meg. Egy szintben lévő „vizuális” elválasztások esetén használhatunk egyszerűbb, leszúrható elemeket. Amennyiben a szegélynek tartó vagy komolyabb elválasztó szerepe van, mindenképpen alapozzuk le a szegélyelemeket. Léteznek még „L” alakú szegélyek, amikor az elem szára az elválasztott elem alatt helyezkedik el, így a föld súlya tartja helyén a szegélyt.

Milyen szegélyt válasszunk?

kep_007Szerencsés esetben a kert összhangban van a házzal, így a kert és a ház anyagai kiegészítik egymást. Ezt a gondolatmenetet követve próbáljunk megfelelő anyagot választani a kert megalkotásához. Mivel gyakori a viacolor használata a járdák és gépkocsi beállók kialakításánál, ezért ezek kiegészítő szegélyelemei is gyakran előfordulnak. Faburkolathoz és fapergolához elképzelhető a fa szegélyelem alkalmazása. Téglajárdát legtöbbször tégla szegélykövek kísérnek, így a kert többi részén is ez az anyag jelenik meg. A rozsdás lemez a kortárs kertek jellemzője.

kep_008
Próbáljunk meg harmóniát teremteni a kertünkben. Vegyük figyelembe a fenti iránymutatást, de ebben a témában a kertész lehet az igazi jó barátunk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.