Viacolor a kertben

2015. július 29.

01Kertünk építése során nem csak a zöld területek gondos megtervezése fontos, hanem a burkolt felületek igényes kialakítása is. A kerti utak kedvelt anyaga a beton burkolókő, köznyelven a viacolor, mivel széles választékban kapható, lerakása akár házilag is kivitelezhető, jól karbantartható burkolat, könnyen újrarakható, megbontható. Előnye, hogy környezetbarát, a talaj levegőzését, vízutánpótlását biztosítja.

03Amennyiben ezt a burkolatot választjuk, a következő pár szempontot kell figyelembe vennünk. A jó burkolat lelke a gondos előkészítés. Elsődleges szempont, hogy a burkolat alatti aljzatot megfelelően készítsük el, a későbbi terhelések figyelembevételével.

04
Ha a burkolt felületen csak gyalogosan, esetleg kerékpárral közlekedünk, elegendő 15-20 cm tömörített kavicságyazat. Amennyiben személygépkocsival is ráhajtunk, illetve parkolásra használjuk a felületet, minimálisan 20-40 cm ágyazatra van szükség. Ha teherautó forgalomra is számítunk, akkor 40-50 cm kavics ágyazat készítésével kell számolni. A kiemelendő föld vastagságának számításánál a kavicságyazaton felül még 5 cm finomsóder elterítését, illetve a burkolatunk vastagságát kell figyelembe venni. A viacolor burkolatok többféle vastagságban kaphatók. Kisebb terhelés esetén elegendő a 4 cm vastag térkő, míg nagyobb terhelés esetén 6, illetve 8 cm vastag burkolatot válasszunk. A térkő fektetésekor mindig létfontosságú a szegély kialakítása. A szegély biztosítja a burkolt felület oldalsó megtámasztását, nélküle előbb-utóbb szétdőlne. A különböző színű és formájú térkövekhez minden esetben kapható külön szegélyelem, ami a lépcsők kialakításánál is hasznos lehet.

05
A burkolat tervezésénél nyugodtan elengedhetjük a fantáziánkat, nem csak szürke hullámkövekben gondolkodhatunk. A piacon széles választékban kaphatóak téglány, négyzetes, íves elemek, amelyekből végtelen számú mintázatot kirakhatunk. Egy térkőcsaládon belül választhatunk különböző méretű elemeket, hogy még változatosabb mintákat tervezhessünk. Látványos megoldás lehet a különböző színű térkövek keverése is.

06
A választásnál vegyük figyelembe az épület színeit, építészeti elemeit, formavilágát, anyaghasználatát. Fontos, hogy a burkolt felületek harmonizáljanak az épülettel, amit körülvesz, erősítse, ne konkuráljon vele.

08
A kertnek fontos eleme a világítás is, amit a kerti utak készítésekor is érdemes megtervezni. A burkolatba elhelyezhetünk világító lapokat, csíkokat, amelyek hangulatos elemei lehetnek kertünknek. A térkövek előnye, hogy méretpontosak, jól illeszthetőek, így játszhatunk a térkövek közötti fugákkal is. Hagyhatunk nagyobb réseket, amiket kitölthetünk kaviccsal, de akár a füvet is beengedhetjük közé.

Nézzük meg a lehetőségeket és bátran kísérletezzünk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.