Napernyők, napvitorlák

2015. július 22.

kep_002
Egész évben várjuk a jó időt, hogy végre kiszabadulhassunk a négy fal közül a szabadba. Azonban a klímaváltozás miatt hazánkra is egyre inkább jellemzőek a kánikulák. Ilyenkor bent is, kint is elviselhetetlen az idő. A benti életet klimatizálással tehetjük könnyedebbé.

kep_003
A szabadban sokszor úgy érezzük, csak vízparton tudunk megmaradni. A nagyobb vízfelületek párolgása képes a környezeti hőmérséklet enyhítésére. Sokan vannak azonban, akiknek munkájuk vagy egyéb elfoglaltságuk miatt nincs lehetőségük vízben vagy vízparton átvészelni a forró napokat. Ők megpróbálnak árnyékot keresni.

Védjük magunkat a direkt napsugárzástól!

kep_004Akár városi környezetben, akár a kertünkben vagyunk, de még a strandon és a vízparton is, próbáljuk meg elkerülni. A strandon segítségünkre lehetnek a napernyők, kisebb sátrak, vagy szerencsés esetben egy fa nyújtotta árnyék is.

Az otthoni kertek is benépesülnek nyáron.  Kertészkedés, labdázás és nem utolsósorban a teraszon elfogyasztott ebédek csalogatják ki a lakókat a kertbe. A kellemes ebéd elfogyasztásának elengedhetetlen része az árnyékolás. Tűző napon szinte lehetetlen étkezni. Természetes árnyékolás lehet egy jól elhelyezett fa, melynek lombja nyáron árnyékot ad. Amíg a kerti fánk nem nő meg, alkalmazhatunk napernyőket vagy napvitorlákat.

A napernyőket alapvetően fix és mobil csoportba oszthatjuk.

summer landscape
A mobil napernyők esernyőszerűen szétnyíló árnyékolók. Létezik belőlük központos kialakítású, amikor a tartórúd középen van, és olyan, amikor oldalról történik az ernyő megtámasztása. Az utóbbi előnye, hogy az ernyő alatti teljes felület szabadon marad, így jobban kihasználható, és nem korlátoz a középső rúd. Mobil napernyők esetén nagyon fontos a megtámasztás és a megfelelően méretezett ellensúly. Napsütés közben is lehet kisebb-nagyobb szél, ami kellemetlen baleseteket okozhat nem megfelelő rögzítés esetén. Amennyiben lábbal együtt vásároljuk a terméket, nagy eséllyel a napernyőhöz  arányosan van méretezve. Ha magunk szeretnénk megoldani a rögzítést, próbáljunk minél nagyobb biztonságra törekedni. A mobil napernyők legnagyobb előnye, hogy bármikor, bárhova áthelyezhetők, és téli szezonban könnyedén el tudjuk raktározni, egyúttal megvédeni az időjárási hatásoktól.

kep_006A fix napernyők, napvitorlák sokkal nagyobb terület fednek le, ezáltal több ember számára teszik elviselhetőbbé a nyarat. A legelterjedtebb megoldás a falra szerelhető, kitekerhető napernyő. A házunk oldalán a terasz fölé felszerelve minden szükséges feladatot ellát. Nagy felületet fed le, könnyen ki- és betekerhető, motoros változatban is kapható.

kep_007Amennyiben építettünk pergolát a teraszunkhoz, jó megoldás, ha vadszőlővel, futórózsával, lonccal futtatjuk be. A növények nyáron árnyékot adnak, télen átengedik az enyhe napsütést, de alkalmazhatunk kihúzható ponyvákat is. A pergola alsó felén sínrendszer segítségével nagyon látványos és természetesen hasznos teljes felületű árnyékolást alakíthatunk ki. Elviselhető napsugárzás esetén elhúzhatjuk a vászon árnyékolót és élvezhetjük a napsütést is.

kep_008Manapság nagyon divatos és elterjedt megoldás a napvitorlák alkalmazása. Ebből létezik egy olcsóbb, fix verzió és mozgatható, drágább változat.

kep_009
Itt minden esetben szükség van keret- illetve tartószerkezetre a megfelelő feszítés miatt. Ezen fix pontok között történik a feszítés. Fix napvitorláknál háromszögeket alakítunk ki, és ezek játékos, de előre kiszámított rendszerével érjük el a megfelelő hatást. Mivel itt több kisebb-nagyobb napvitorlát alkalmazunk, lehetőség nyílik a színek és formák játékára.

kep_010
A mozgatható napvitorla gyönyörű, látványos szoborként díszíti a kertünket, miközben védelmet nyújt a napsütéstől és a kisebb esőktől is. Rögzíthetjük falhoz vagy tartóoszlopokhoz is vegyesen. A rendszer lelke egy, a hajóárbochoz hasonlítható szerkezet, ami képes saját magába behúzni, és szükség esetén kiengedni az árnyékoló felületet. A telepítése mérnöki tervezést igényel.

A nap elleni védekezésre mindenképp szükség van. Ez nem csupán kényelmi, egyértelműen egészségügyi kérdés is. Válasszuk ki a nekünk legmegfelelőbbet, majd élvezzük kedvenc hűsítő italunkat az árnyékban!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.