Rusztikus terméskő falak

2015. július 14.

kep_002
A rusztikus megjelenés sok jövőbeni háztulajdonos vágya. Ez a vágy abból ered, hogy szeretnénk viszontlátni azokat a valódi kőből épült házakat, amelyekkel találkoztunk utazás, filmnézés vagy egyéb vizuális kirándulásunk során.

kep_003
Ma már nem építünk tiszta kőből házakat (ennek főleg hőtechnikai okai vannak), ezért szinte minden esetben a terméskő díszítőelemként jelenik meg a ház külső oldalán.

Mi a helyzet a belsőépítészetben?

kep_004
A belső lakáselválasztó falakat akár építhetnénk tiszta kőből is (mivel nem kell hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezniük), de általában nem ezt tesszük. A kőnek díszítő szerepe van, így a homlokzati felhasználáshoz hasonlóan plusz rétegként jelenik meg a falszerkezetek előtt. A lapra vágott sík kőlapokat ragasztjuk vagy kapcsozzuk, a méretük, a súlyuk és a felhasználási módjuktól függvényében. Most a rusztikus kövek felhasználási lehetőségeit taglaljuk.

kep_005
A rusztikus hatást valódi rusztikus kövekkel érjük el. A legklasszikusabb módszer, amikor válogatott, azaz egyforma vastagságú köveket vásárolunk. A kőkereskedők garantálják, hogy a szabálytalan kövek mind hasonló méretűek (egy bizonyos tűréshatáron belül mozognak, pl.: 10-12 cm), így ezeket téglaszerűen falazhatjuk a fal felületére. Lényeges, hogy szépérzékkel megáldott kőművest alkalmazzunk, mert az ő kezük munkáján múlik terméskőfalunk szépsége. Mivel minden egyes darab más és más, fontos, össze legyenek válogatva.

A falazat mögé betonvas hálót alkalmazunk és betonba helyezzük a köveket.

A szabálytalan kövek egyedi és megismételhetetlen látványt eredményeznek.

Engineering Interior Stone Veneer Horizontal Cladding Tile Interior DesignLétezik egy másik, jóval egyszerűbb módszer is. Apró darabokra vágott, válogatott kövek gyárilag vannak összeragasztva úgy, hogy egyforma téglalapokat alkossanak. Mivel egyforma darabokról beszélünk, így szinte csempeszerűen ragaszthatjuk a belső falakra. A felhelyezése sokkal egyszerűbb az előző verziónál. Nem igényel művészi hozzáállást, ezért “bárki” felrakhatja.

kep_007
A választék hatalmas. Léteznek kisebb, nagyobb, hosszabb vagy rövidebb kövekből összeállított kőlapok, de a különböző kövek vegyes használata is érdekes látványt nyújthat.

Hova helyezzük őket?

kep_008
Ebben az esetben is igaz, hogy a kevesebb több. Nagyon ritka esetben indokolt az összes falfelület beborítása kővel. Ez agyonnyomná a teret. Legtöbbször egy-egy falfelületet tisztelünk meg és burkolunk kővel.

kep_009Gyakran alkalmazzuk kisebb felületen díszítő elemként. Burkolhatunk oszlopokat és a falfülkékben is jól mutatnak.

Natural stone strips
Érdemes súrló fénnyel megvilágítani a kőburkolatot, mivel ez kiemeli a rusztikus felület játékosságát és izgalmas árnyékjátékokat hoz létre. Különböző megvilágításban különböző arcukat mutatják.

kep_011
Az áruk mellett az egyedüli hátrányuk, hogy a rusztikus felületek nagyon jó porfogók, tehát takarításigényesek.

Előnyük, hogy nem igényelnek karbantartást, és lélegzetelállítóan néznek ki.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.