Borospince otthon

2015. június 30.

01
A borkultúra fejlődésével egyre több látogatója van a borpincészeteknek és a különböző borfesztiváloknak. Divatosak lettek a különböző sommelier-képzések, amiknek segítségével hozzáértő szakemberekké léphetünk elő. Olyan is előfordulhat, hogy egyesek saját bor készítésére adják a fejüket.

02
Egy szó, mint száz, kezd a családi ház részévé válni a borospince. Az evolúcióját tekintve a borhűtővel kezdődött az otthoni bortárolás mai kori története és valahol a borospince kialakításában végződik. A borászatok egyedi belsőépítészete hatással van a bor kedvelőire.

03
A borospince megtervezésénél fontos kérdés a helyiség hőmérsékletének, illetve a borok tárolási módjának meghatározása. A vörösborok számára az ideális tárolási hőmérséklet 16-18 fok, a fehérborok részére pedig 10-12 fok. Abban az esetben, ha a borospincének kialakított helyiségben szobahőmérsékletet tervezünk, a borainkat mindenképpen borhűtőben kell tárolnunk. A hazai piacon is számos formatervezett termék kapható. Amennyiben a helyiségünkben biztosítani tudunk 16-18 fokot, akkor tárolhatjuk a borokat szabad polcokon is. Az épített polcok készülhetnek fából, de fel is falazhatunk tároló elemeket. Alkalmazhatunk bortároló polcokat, kihúzható polcokat, melyeket variálhatunk diagonálisan épített tárolókkal is.

04
Az otthoni borospincék esetében nem csak a tárolás az elsődleges szempont, hanem egy hangulatos helyiség kialakítása, ahol kellemes perceket tölthetünk barátainkkal. Ennek érdekében érdemes úgy tervezni, hogy lehetőség szerint egy asztal és pár szék is elhelyezésre kerülhessen. Praktikus, ha egy pohárszéket is beszerzünk a poharak számára, illetve egy mosogató kiépítésére is szükség lehet.

05
A borospincék hangulatát könnyen felidézhetjük, ha a falakat és a padlót téglával burkoljuk. Ha most építjük a házunkat, téglaboltozatot is kialakíthatunk. Már meglévő helyiség esetében a boltívet gipszkartonból építhetjük meg. Az oldalfal falazásánál két-három téglát kifordíthatunk, ezeken kisebb tárgyakat, gyertyákat helyezhetünk el. A téglafalakat látszó felületként érdemes kialakítani, mélyített fugákkal.

06Padlónak alkalmazhatunk öntött burkolatokat, amivel modernebb hatást érhetünk el, de nagyon jól kombinálható a hagyományos elemekkel is. Az öntött burkolatba adalékanyagnak keverhetünk üvegdarabokat, melyek a csiszolás után előtűnnek a burkolatból.

07
A tervezés folyamán fektessünk nagy hangsúlyt a világításra. A központi világítás mellett alkalmazzunk rejtett világításokat, falikarokat. Fontos, hogy többféle fényerőt is biztosítsunk: több fényre van szükségünk, ha a megfelelő palackot keressük, kevesebbre, ha a barátainkkal kvaterkázunk. Kellemes hangulati elemek lehetnek a falat súrolva derítő rejtett LED-világítások, a tárolókban elhelyezett spotok.

08
A helyiség belső miliője illeszkedhet a lakásunk hangulatához, ahol a bortárolók belsőépítészeti design-elemként jelennek meg. A bortárolókban megjelenő nagy felületet kitevő borosüvegek, mint egyedi felületek nagyon látványos díszei lehetnek lakásunknak, de kialakíthatunk a lakásunktól teljesen eltérő igazi borospince hangulatot, régi használati tárgyakkal, lopótökökkel, petróleumlámpákkal.

A legfontosabb szempont, hogy egy hangulatos teret hozzunk létre, ahol tartalmas perceket tölthetünk családunk, barátaink körében.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.