KONYHAPULTOK

2015. június 23.

kep_001
A legtöbb családi fészek lelke a konyha. Általában a nők életük jelentős részét töltik a konyhában, sokszor a társasági élet központja is. Bármilyen tágas a lakás, minden buliban tömve van a konyha. Természetesen mindenki saját ízlése, megszokásai alapján alakítja ki álmai konyháját, de nem árt néhány praktikus szempontot figyelembe venni a tervezéskor. kep_002
A konyhatechnológiai sorrend ökölszabálya a következő: tárolás – munkafelület – tisztítás – munkafelület – főzés – munkafelület – tálalás – tárolás. Ezt a sorrendet sokszor felborítja a manapság elterjedt magas elemek használata. Magas elemeket használunk a sütő, mikró pároló, hűtőszekrények, kamraszekrények elhelyezésére. Ezek egyrészt a tároláshoz, másrészt a főzéshez tartoznak, mégis a magas elemeket egy csoportban, a pult végén vagy elején, esetleg független falfelületen helyezzük el. Ennek oka, hogy a konyhapultunkat nem szakíthatják meg magas elemek, a pultnak mindig áttekinthetőnek kell lennie.

kep_008Figyeljünk oda , hogy a mosogató és a főzőlap között mindig legyen legalább 60 cm, közvetlenül egymás mellé ne kerüljenek. A főzőlap soha ne kerüljön közvetlenül a fal mellé, mindig mindkét oldalán legyen minimum 30 cm. A mosogatógép mindig kerüljön a mosogató mellé, hogy bepakoláskor ne csöpögtessük végig a konyhát. A mosogatógép elhelyezésénél figyeljünk oda, hogy kényelmesen hozzáférhető legyen kinyitott állapotban, lehetőleg ne tegyük a sarokba.

kep_009
A gáz főzőlap nem kerülhet ablak elé vagy mellé, mert balesetveszélyes. Az ablak előtt elhelyezendő mosogató esetében figyeljünk a csaptelep kiválasztására, elhelyezésére, hogy ne akadályozza az ablakot nyitáskor. A konyhaszekrények elhelyezése lehet egy- vagy kétoldalú, L- vagy U-alakú; amire oda kell figyelni, hogy két szemben elhelyezkedő szekrény között legyen legalább 1,2 m. A konyhaszigetek elhelyezésekor is be kell tartanunk a minimális közlekedési útvonalakat. Ezek minimális mérete 1 m x 0,8 m, kapcsolódhat hozzá reggeliző pult, bárpult, étkezőasztal. A konyhasziget és az étkezőfelület kombinálása során a különböző magasságokra kell odafigyelni. A munkapult magassága 90 cm, az étkezőfelületé 73 cm, a bárpulté 110 cm. A különböző magasságok sok látványos megoldás kialakítására adnak lehetőséget. A konyhák elengedhetetlen tartozékai a különböző konyhai robotgépek. Ezek helyét érdemes előre megtervezni, mert ami nincs kéznél, azt hajlamosak vagyunk nem használni. Érdemes a konyhagépeket egy munkafelületen elhelyezni, amit el is rejthetünk, ha nincsenek használatban, ajtóval, esetleg redőnnyel. Az alsó szekrények lehetnek ajtósak, de sokkal átláthatóbbak, felhasználóbarátabbak a fiókos elemek.

kep_013
A konyhák kialakításánál nagy hangsúlyt kell fektetni a világítás megtervezésére. Fontos, hogy az általános, mennyezeten elhelyezett világítás legyen erősebb (500 Lux körül), mint az általános szobai világítás. A munkafelületeken a lehető legtöbb helyi világítást alkalmazzuk, erre a legpraktikusabb a felsőszekrények aljára szerelt fénycsövek, LED-szalagok. A konyhánkban, minél több természetes fényt próbáljunk becsempészni, különösen a mosogatóhoz. Látványos megoldás az alsó és a felső szekrények között végighúzódó csíkablak. Ez azért praktikus, mert nagyon jól megvilágítja a munkafelületet, de nem veszi el a helyet a felsőszekrényektől. Ne sajnáljuk az időt a konyha megtervezésére: egy praktikus, jól használható konyha megszépítheti minden napunkat. 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.