Balaton a kertben

2015. június 16.

Itt a nyár, irány a Balaton! A vízparton mindig sokkal elviselhetőbb a kánikula, mint a felforrósodott városi környezetben. Ha mégsem tudunk eljutni vízpartra, de mindenképpen igényeljük a víz közelségét, kézenfekvő megoldás a medence.

Otthoni hűsítő lehetőségek.

kep_001Építhetünk beltéri vagy kültéri medencét, vásárolhatunk jakuzzit vagy puha falú gumimedencét.

kep_002
Eme lehetőségek közül a gumimedence kapható „olcsó”, elérhető áron, az összes többi luxusterméknek számít. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, de most a Balaton-érzéshez legközelebb lévő kültéri, épített medencét vesszük górcső alá.

kep_008
A földbe süllyesztett kerti medence élménye hasonlít a legjobban a strandoláshoz. Sétálhatunk a partján, fejest ugorhatunk a vízbe és természetesen belelógathatjuk a lábunkat. Sörözhetünk a partján és röplabdázhatunk benne. Ezek a medencék már komolyabb tervezési előkészületeket igényelnek.

kep_009
Ki kell ásni a medence helyét, meg kell építeni a falait, ezeket körbeszigetelni, majd belülről kiburkolni. Kaphat lapburkolatot (csempe, mozaik) vagy bélelhetjük fóliával is. Gépészeti aknára is szükségünk lesz a víz forgatásához és kezeléséhez. Felületesen összeraktuk a kerti medence alapelemeit, és eljutottunk ahhoz a részhez, amit sokan kihagynak, ami nem más, mint a medencefedés.

A medencefedés a kültéri medencéknél olyan, mint a páraelszívó a beltériknél. Úgy gondoljuk, hogy kész a medence, működik is, minek költsünk még sok pénzt a kiegészítőkre. Pedig ezek nagyon fontosak.

Miért kell lefedni a medencét?

Ha már építettünk medencét, mindenképpen fedjük le. Rengeteg energiát és pénzt takaríthatunk meg. Kevesebb vizet és vegyszert kell használnunk. A fedések részt vesznek a víz felmelegítésében, megvédik a szennyeződésektől és az esetleges beeséses balesetektől.

Milyen medencefedések vannak?

El kell döntsük, hogy síkban vagy térben szeretnénk lefedni a medencénket.

Ha SÍKBAN fedjük a medencét, nem változtatjuk meg a kertünk képét, mivel a fedésük a medencénk felületén helyezkedik el, így nem kerül egy plusz építmény a kertbe. A síkbeli fedéseknél az alábbi lehetőségeink vannak a funkció, az ár és a kényelem függvényében.

A buborékfólia a legegyszerűbb megoldás. Előnye, hogy olcsó és bármilyen alakú medencére használható. Hátránya a használatonkénti kezelése, hajtogatása és kis hőszigetelő képessége.

 A termotakaró egy vastagabb, habszerű anyag, jobb hőszigeteléssel. A vastagsága miatt nem hajtogatható, így csévélni kell a medence szélénél. Négyzetes medencékhez alkalmazható.

A merevített fóliatakaró már nem a vízfelszínen úszik: a medence szélére fekszik fel. Erősített PVC és alulécek biztosítják a merevségét. Mivel a takarás a medence felett mozog, szabálytalan medencékhez is használható.

Az úszóredőny egy rolószerű, vízen úszó, lamellás fedés. Az összetekert takarást elhelyezhetjük a medence partján, süllyesztve mögé vagy akár a medence alján. A szerkezet súlya és jellege miatt csak motoros meghajtással működtethető. A lamellák különböző színben választhatóak, és szolárlamella is létezik. Utóbbinak kiváló a hőszigetelése és rengeteg energiát takaríthatunk meg vele.

A síkfedés alternatívája a térbeli, eltolható polikarbonátfedés. Alumínium profil tartóváz rendszer, alumínium sínekkel, tömör vagy cellás polikarbonát lemez kitöltéssel. Gyakorlatilag képzeljünk el egy eltolható üveg télikertet a medencénk felett.

kjep_004
Ennek a rendszernek talán csak egyetlen hátránya az, hogy a maga valóságában igencsak beleszól a kert építészeti megjelenésébe. Ha ezt elfogadjuk, előre tervezzük, akkor egy nagyon jól használható és praktikus megoldással leszünk gazdagabbak. Esőben és akár télen is használhatjuk medencénket.

A fedés miatt megnövekszik a kerti medence használati ideje, mivel a „télikertünk” véd minket az időjárási viszontagságoktól. Alapestben elég lenne egy nagyon alacsony fedés is, mivel amikor a vízben vagyunk, nagyon kevés lóg ki belőlünk a medencéből.

Ezért nagyon fontos, hogy mielőtt kiválasztjuk a fedést, döntsük el, hogy mire és hogyan szeretnénk használni azt. Amennyiben csak úszunk benne, elég egy alacsonyabb fedés, de ha szeretnénk labdázni, vagy fedetten is körüljárnánk, akkor egy magasabbra lesz szükségünk.

A medencefedés gyártó cégek kínálatából számos típust és megoldást választhatunk. A bordák színe, a polikarbonát átláthatósága, a magassága mind választható. Lehet félköríves, vagy egyenes falú, lapos szegmensívvel. Kérhetünk hozzá ajtónyílásokat a medence végein, de léteznek tolóajtók is.

A medence két oldalára helyezett síneken teljesen eltolható a fedés, így nyári használatkor visszakapjuk a szabad „balatoni” vízfelület okozta élményt.

Egy medence segít túlélni a nyári napokat, a fedés pedig segít ésszerűsíteni a használatát és az üzemeltetését.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.