PAPÍRLÁMPÁK

2015. június 10.

kep_21Körülvesz minket, nap, mint nap találkozunk vele, írunk rá, és ha már nem kell, papírkosárba dobjuk. Szelektíven gyűjtjük, ezért könnyebb az újrafelhasználása. A papír az az anyag, ami sok mindenre alkalmas, a csomagolástól a bútorkészítésig.

Az egyik ilyen felhasználási terület a papírlámpa készítés. Nem kell drága lámpát vásárolnunk, elkészíthetjük magunk is. Persze kell hozzá egy kis kézügyesség és még több akaraterő.
kep_017
A papírlámpák készítésének nagy hagyománya van, főleg Ázsiában. Ezeken a területeken bambusz vázra került rizspapír és egy mécses volt a fényforrás.

Mi kell a papírlámpa készítéséhez?
Három fő eleme van ennek a típusnak is. Az első, maga a fényforrás, ami áll a foglalatból és az izzóból. Amennyiben lehetséges használjunk LED izzókat.

kep_04
A második a lámpaernyő kerete, vázszerkezete. Erre feszítjük, vagy ragasztjuk rá a lámpaernyőt. Ez készülhet fából vagy drótból. A drót, hajlíthatósága miatt nagy szabadságfokot biztosít. Könnyedén hozhatunk létre extra formákat, és így mi magunk is lámpa dizájnerekké válhatunk. Papírlámpa esetén a keretszerkezet akár el is hagyható. Egyszerűbb lámpa esetén, ha az ernyő súlya elhanyagolható, akár magára a foglalatra is erősíthetjük a papírlámpát.

A harmadik összetevő maga a lámpa felülete, a lámpaernyő. Itt a papírnak köszönhetően valóban minden lehetséges. A papír kedvező tulajdonságait kihasználva szinte bármit létrehozhatunk. Összegyűrhetjük, kivághatjuk, egymáshoz ragaszthatjuk, hajlíthatjuk, egyszóval szinte mindent megtehetünk vele. Minél jobban elengedjük magunkat, annál egyedibb mű születik.

Nézzünk néhány praktikus ötletet. Gyakoroljunk kicsit, mielőtt nekiállunk lámpát készíteni.

kep_03
Fogjunk egy A4-es papírt, majd hajtsuk ketté a rövidebb oldala mentén. Most vágjunk párhuzamos csíkokat a hosszanti oldalra merőlegesen, kb. 2 cm távolságra egymástól. A bevágások ne fussanak végig, hagyjunk 2-3 cm-t a papír szélénél.  Nyissuk szét a lapot A4-es méretűre és csavarjuk meg a hossztengelye körül, képezzünk hengert belőle. Ragasszuk vagy tűzzük össze a lapot a találkozási pontnál és már készen is van a lámpaernyőnk.    

Ezen kívül még rengeteg módszer létezik. Amennyiben veszünk vagy csinálunk vázat a lámpaernyőhöz, könnyedén ragaszthatunk rá különböző felületű textúrákat. Hengeres vagy hasáb esetén gyorsan juthatunk sikerélményhez.

Az is elfogadott és gyakran alkalmazott módszer, ha veszünk egy egyszerű és olcsó lámpaburát, majd feldíszítjük, és a magunk ízlésére formáljuk.

kep_08
Nagyon látványos átváltozás hengeres lámpaernyő estén, ha egyszerű köröket vágunk papírból. A körök átmérője egyezzen meg a henger magasságával. Majd hajtsuk ketté a köröket, és egyesével ragasszuk a henger felületéhez. Kicsit időigényes és pepecselős munka, de hihetetlen változáson fog átmenni a lámpánk. Még érdekesebb felületet kapunk, ha papírtányérokat hajtunk félbe, ahogy a képen is látható.

Gyárthatunk rózsákat és beboríthatjuk a lámpaernyőt, de az is lehet, hogy csak felhasználjuk az iratmegsemmisítőből a papírcsíkokat.

Aki festeni szeret, az megfestheti a papírt, aki inkább mintákat vagdosna, az készíthet papírcsipkét, és aki ragasztani szeret, az különböző alakzatokat hozhat létre.
Használhatunk vékony fénymásoló papírt, de a kartonpapír is rengeteg lehetőséget tartogat.

A drótot és a foglalatot mindig készen vásároljuk és figyeljünk oda az izzó és a papír közötti biztonságos távolságra.

A papírlámpa készítés hatalmas élmény, mindenki próbálja ki. 

kep_06

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.