KERTI VILÁGÍTÁS 3. RÉSZ - UFO A KERTBEN

2015. június 3.

02

Ház nincs kert nélkül, és kert nincs világítás nélkül. Ahogy a kert kiegészíti és díszíti a házat, úgy a kert megvilágítása is hozzátesz az élményhez.

A kert megvilágításának több fajtája is van, és mindegyiknek megvan a maga jelentősége. Van, ami a biztonságos bejutást segíti és megvilágítja a bejárati utat; van, ami egyes növénycsoportokat emel ki és ezáltal különleges státuszba emeli őket. De létezik még egy izgalmas csoport, a kerti UFO-k.

Ezek a világító azonosítatlan tárgyak leszállnak a kertbe és úri külsőt kölcsönöznek neki. Szinte bármilyen formában és színben kaphatóak. Hatalmas előnyük, hogy nem igényelnek semmilyen előzetes installációt, akár hosszabbítóról is lehet őket működtetni. Persze célszerűbb, ha számítunk érkezésükre és előre kialakítjuk a megfelelő kültéri csatlakozási pontokat.

04
A legnagyobb hátrányuk az áruk. Sajnos a különleges látványért cserébe be kell nyúlnunk a zsebünkbe. Azért ilyen drágák, mert alapvetően a design-piac különleges termékei, és így az árhoz hozzáadódik a tervezői érték is. Egyre inkább előfordul, hogy már ezeket is másolják, így néhány kisebb darabhoz már jutányos áron is hozzá lehet jutni.

Kerti világítás vagy szobor?

Egyes szoborszerű típusoknál felmerül a kérdés, hogy ezek szobrok vagy lámpák. A válasz igen egyszerű: ezek világító szobrok. A forma meghatározása a végtelenbe mutat. Akár csak egyetlen egy jól kiválasztott egyeddel teljesen megváltoztathatjuk a környezetünket.

Kerti világítás vagy bútor?

Nem feltétlenül kell UFO-ként viselkedniük kerti lámpáinknak. Az öncélú, de szemet gyönyörködtető példányok mellett léteznek teljesen funkcionális kerti világító eszközök is.

A világító cserepek és a világító bútorok a család részeként segítik a kerti életet.

001Képzeljük el terasz bútorunkat, amin ülünk, eszünk és heverészünk. Nappal egyszerű bútorként viselkedik, de ha eljön az éjszaka, átváltozik. Az éjjel világító bútorok az óceánparti hangulatot repítik a teraszunkra. Egyszerre használati eszköz, kerti világítás és leírhatatlan élmény. Egy hagyományos bútorcsalád minden része kapható. Asztalok, székek, fotelek, kiegészítő puffok, de bárpult, italhűtő és még számos világító apróság színesíti a palettát.

Ha azt szeretnénk, hogy irigykedjen a szomszéd, mindenképp szerezzünk be egy ilyet.

A másik hasznos és egyben világító tárgy a kaspó. A bútorokhoz hasonlóan kettős életet él. Nappal egyszerű kaspó, de igazán este jön el az ő ideje, akkor csillog igazán. A kaspó, mint design-termék illeszkedik a kerthez és alázattal szolgálja azt.

Elhelyezésük

Amennyiben csak egy szoborszerű tárgyat vásárolunk, akkor azt szoborként is kell kezelni. A lehető legfeltűnőbb helyre tegyük, és ha lehet, akkor úgy pozícionáljuk, hogy mindenhonnan látható legyen.

Több kisebb-nagyobb gömb vagy kocka esetén a kertben kijelölhetünk egy teret, amit a lámpák definiálnak. Körbevehetjük a teraszt és megvilágíthatjuk medencénket is.

A világító tárgyak megváltoztatják a kertünk teljes hangulatát. Érdekes játékba fogunk, ha rászánjuk magunkat és veszünk néhány izgalmas darabot.

05

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.