FÉNY AZ ÉJSZAKÁBAN – Kerti világítás - 2. rész – Kerti utak

2015. május 26.

02
A kerti világítás nagyon fontos és szinte elengedhetetlen része a bevezető utak megvilágítása.

03
Ez nem csupán esztétikai kérdés. A házhoz vezető utat meg kell világítani, hogy az esti sötétben kijelölje az odavezető utat.

Többféle megoldás is létezik.

04A legegyszerűbb és legáltalánosabb megoldás az, ha a kialakított utunkat szegélyezve pontonként végigrakjuk alacsony vagy magasabb kandeláberekkel. Ezek manapság már többnyire napelemesek, így nem egész éjszaka világítanak ugyan, de nem is kell kialakítani nekik vezetékezést. Így a megfelelő helyekre csak leszúrjuk, és kész is a kerti utunk világítása. A dolgunk csak annyi, hogy a boltban kiválasszuk a nekünk tetsző formájú lámpát, és meghatározzuk a darabszámot. A 05másik megoldás pedig az, amikor előre meghatározzuk, hova és milyen világítást tervezünk, így az elektromos vezetékezéssel már a meghatározott helyekre állunk ki. Ebben az esetben eldönthetjük, hogy beépített világítást, fényszórókat vagy állólámpákat szeretnénk. Választhatunk mozgásérzékelős és alkonykapcsolós lámpákat.

Nagyon divatos megoldás, amikor magába a burkolatba helyezünk el világítást. Ennek aztán ezerféle kivitele létezik. Vannak a pontszerű, felfelé irányuló fények, a hosszú csíkok, amik lehetnek 06véletlenszerűek, de akár elrendezhetjük őket szabályosan is. Futhatnak keresztben, vagy hosszában, lehetnek burkolatba ágyazva, de akár vezethetjük őket a burkolat egyik vagy mindkét oldalán hosszú csíkban. Játszhatunk a burkolat fugáinak kiemelésével, tehetünk be sok rövid csíkot, vagy akár több hosszabbat is. Megváltoztathatjuk a kert hangulatát, ha meleg vagy hideg fényt alkalmazunk, ha szabályozzuk a fény erősségét, esetleg átlátszó vagy tejüveg burkolatú lámpákat választunk. 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.