Kerti világítás – 1. rész – Növények

2015. május 20.

Néhány jól elhelyezett lámpával teljesen új világot varázsolhatunk a kertünkből esténként.

KEP_008

A sötét, nem megvilágított kert barátságtalan és mindenképpen kihagyunk egy nagy lehetőséget.

Mindenki tudja, hogy sötétben csak az látszik, ami meg van világítva. Ezt kihasználva fénynyalábok segítségével növényeinkből szobrokat alkothatunk.

Szerényebb, nappal nem annyira látványos bokorból, fákból is csodálatos látványelemet varázsolhatunk. Nem kell mást tennünk, mint a kiválasztott növényt megvilágítani. Érdemes játszani a fénynyalábok beállításával, mivel más-más szögből más-más élményt kaphatunk. Egy magasabb, faszerű növényt érdemes aluról megvilágítani, de még itt is több lehetőség áll a rendelkezésünkre.

KEP_014Amennyiben a fa törzsét is megvilágítjuk, az egész fa ki fog rajzolódni a sötétben. Ha úgy állítjuk be a reflektorunkat, hogy csak a fa koronája részesüljön a fényből, akkor olyan lesz, mintha lebegne a föld felett. A megvilágított fák téli időszakban is nagyon izgalmas koronajátékkal szórakoztatnak minket.
A bokrok megvilágítása inkább elölről történik, mivel így tud érvényesülni a növény felülete. Ezeket a bokorfelületeket falként is értelmezhetjük és különböző világítási képeket is megjeleníthetünk rajtuk úgy, hogy nem az egész felületet világítjuk be, csak az egyes részeit emeljük ki, szinte rajzolunk rá. A bokrok sűrűségük függvényében akár hátulról is megvilágíthatóak. A fákhoz hasonlóan itt is érdekes fény-árnyék játékok keletkezhetnek télen, nem örökzöld növények esetében.

Mi kell mindezek megvalósításához?

Először is elhatározás, de rögtön utána egy kis áram.

Amennyiben most tervezzük a kertünket, egyszerűbb helyzetben vagyunk, mivel a megálmodott növények mellé kell rendelni az elektromos vezetéket. Itt az lesz a probléma, hogy kell várni néhány évet, amíg a növény és a fény összeér.

KEP_005

Egy kialakult kertnél kicsit bonyolultabb odajuttatni az elektromos áramot, viszont sokkal könnyebb meghatározni, hogy melyik növényt akarjuk kiemelni, fénypompába öltöztetni.

Ha már áramunk is van, már csak a lámpákat, reflektorokat kell beszereznünk. Mindenképpen jelezzük a vásárlásnál, hogy kültérbe lesz, mivel időjárásállónak kell lenniük.

Mi az állítható fejű reflektorokat ajánljuk, mivel így könnyedén tudjuk korrigálni, követni a növények növekedését a legmegfelelőbb fényt biztosítva.

Már egy lámpa is csinál nyarat, vagyis már egy lámpával is hatalmas élményt érhetünk el. Csináljunk fényt az éjszakában!

KEP_012

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.