Ahová a király is gyalog jár

2015. április 22.

kep_008

Néhány dolog, amit jó tudni a vécéről, hogy ne érjenek minket kellemetlen meglepetések. Azt hinné az ember, hogy a vécé, az vécé, és semmilyen választási lehetősége sincs a kivitelezés terén.

Ez azonban nem így van. Most segítünk eligazodni az illemhely-kérdésben és bemutatjuk a szakszavakat.

Hallotta már az alábbi kifejezéseket? Tudja, mit jelentenek? Alsó kifolyású, hátsó kifolyású, mély öblítésű, lapos öblítésű, monoblokkos, konzolos, felső tartályos, beépített tartályos.

Több szempontból is csoportosíthatjuk a vécéket.

Rögzítés szempontjából van olyan, ami a padlón áll, és van, ami konzolos, vagyis a falhoz van rögzítve és nem ér le a földre.

kep_001

A földön álló típusoknál létezik alsó kifolyású, amikor a vécécsésze alatt van az ejtőcső, vagy a másik változat, ahol a falból jön ki a cső, amit hátsó kifolyásúnak nevezünk. Ezek lényeges kérdések, mert ha a vízvezeték szerelő a földbe tette a csövet (vagy ilyen lakást vásároltunk, és nem akarunk szétverni mindent) akkor csak kompatibilis csészét vehetünk, vagyis ebben az esetben alsó kifolyásút.

Öblítés szempontjából megkülönböztetünk mély és lapos öblítésű típusokat. A lapos öblítésű esetén van egy vízszintes felület, ahol megpihen a belekerülő anyag. A mély öblítésnél ferde a vécécsésze hátsó fala, így minden egyenesen a vízbe kerül. Magyarországon hagyományosan a lapos öblítésű típusok terjedtek el, ezek egészségügyi szempontból szerencsésebbek. Mostanában a mélyöblítésű változatok kedveltebbek, mivel itt a víz miatt az azonnali bűzelzárás jobban működik, csak néha a csobbanás zavaró.

kep_003

A földön álló vécécsészék tartálya általában a falon helyezkedik el, és lehúzó karral indítjuk az öblítő vizet. Hagyományosan a tartályok magasra kerülnek, és lánccal vagy madzaggal indítják az öblítést. Manapság a tartályokat közvetlenül a toalett fölé szerelik, így nyomógombbal működtethető. Létezik még monoblokkos változat is, ahol a vécé hátsó részére van ráépítve a tartály. Ebben az esetben a tartály és a csésze anyaga, valamint színe megegyezik, összességében esztétikusabb, mint a külön műanyag tartályos.

Új házak vagy lakások építésénél leggyakrabban „geberites” rendszerek épülnek. Ez azt jelenti, hogy egy beépített tartályrendszer kerül a falba, amit leburkolunk és így kerül rá a konzolos vécé. Ezeknek a kialakításoknak az az előnye, hogy könnyebben takaríthatunk alattuk, ezáltal higiénikusabb és a tartály is rejtve marad. A konzolos vécéknél sokkal nagyobb választékban kapható mély öblítésű, míg kis választékban lapos öblítésű kivitel.

kep_011

A beépített tartályos változatnál figyeljünk a helyigényre, ezt  előtétfalba szokták szerelni, aminek a szélessége 15 cm, magassága 120 cm. Erre azért érdemes odafigyelni, mert ha ablak alá vagy mellé szeretnénk tenni az illemhelyet, az ablak parapet magasságánál a beépítési magasságot figyelembe kell venni. Az előtétfalat felvihetjük a plafonig, ekkor teljesen eltüntethetjük a tartályt, de kihasználhatjuk a 120 cm magas padkát tárolásra. Látványos belsőépítészeti megoldás, ha a padka felett hagyunk 30-40 cm-t, felette viszont újra kiugratjuk a falsíkot, amiben a szellőzést is megoldhatjuk. A legújabb trendek szerint a „geberites” tartályokat már nem építik a falba, hanem a fürdő hangsúlyos design elemévé teszik.

kep_002

Design szempontból hatalmas a választék. A hagyományos kiviteltől a kerek, a gömb, a kocka, vagy csak a szögletes változat is elérhető. Persze minél egyedibb, annál drágább is, és ráadásul az egyedi vécéhez meg kell venni a hozzá illő ülőkét is, mivel a hagyományos nem passzol hozzá.

A fentiek tükrében már hozzáértőként választhatunk az igényeknek megfelelő készüléket.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.