Trükkös - tükrös terek

2015. március 3.

kép_02
„A tükör jó fényvisszaverő képességgel bíró, görbült vagy sík felület, ami elég sima ahhoz, hogy a visszavert fénysugarakból kép keletkezzen. A tükröző felület egyenetlenségei ezért nem lehetnek nagyobbak, mint a visszavert fény hullámhossza. Egy egyenetlen fehér fal szintén visszaveri a fényt, de szét is szórja a tér minden irányába. A visszaverődés és az átlátszóság hat a keletkezett kép fényességére és színére.” (forrás: Wikipédia)

A tükör fizikai tulajdonságainak köszönhetően nagyon jól használható a belsőépítészetben.

kép_03
Egy jól elhelyezett tükrös felület akár megkétszerezheti a belső tereink méretének érzetét.

kép_04
Kis alapterületű boltokban, bárokban figyelhetjük meg, hogy az egyik fal teljesen tükörrel borított. Ezzel szinte megduplázzuk a teret és egy tágasabb térélményt alkotunk a kicsi helyiségekben.

kép_05
A teljes falméretű tükör alkalmazása azért lényeges, mert ez szükséges a teljes illúzió létrejöttéhez. Mivel nem látjuk a keretet, elsőre nem vesszük észre az optikai átverést.

kép_06
Az illúzió egészen addig jól működik, amíg szögben nézünk az üveg felületére, és nem látjuk meg saját magunkat. Így a saját tükörképünk szembesít minket a valósággal.

kép_07
A másik közkedvelt felhasználási terület a bárpultok hátsó felülete. Ezzel a módszerrel megduplázhatjuk az ott elhelyezett italos üvegek és poharak látványát.

kép_08Amennyiben ehhez a tükrös háttérhez még transzparens üvegpolcokat is alkalmazunk, akkor válik igazán trükkössé a dolog, mert a tárgyaink lebegni, a nézőpontunk változásával, még táncolni is kezdenek

kép_09Lakásokon belül elsősorban szintén a kisebb helyiségekben találkozhatunk nagyobb összefüggő tükörfelületekkel, mint a fürdőszoba, előszoba és a gardrób, de más helyiségekben is sokat játszhatunk a tükrökkel vagy tükröződő felületekkel. Természetesen az is nagyon fontos szempont, hogy tisztában legyünk azzal, hogy ki néz vissza ránk, vagy milyen ruhát is visel a tükröződő személy.

kép_10
A jól elhelyezett nagy felületű tükrökkel, fényt csalhatunk, olyan helyiségeinkbe ahová nem süt be a nap. Már tervezés folyamán meghatározhatjuk ezeket a reflexiós pontokat a nap pályája és a lakásunk tájolása alapján, de beköltözés után vagy átalakítás előtt, akár egyszerű megfigyeléssel is rátalálhatunk a keresett felületeinkre. Adott napszakban, az egyes helyiségekbe bekúszó napsugarakat kell megfigyelnünk és annak beesési szögét. A fény a felületre vetített merőlegessel bezárt azonos szöggel fog tovább haladni (próbából tegyünk oda egy tükröt). Ezzel a kis trükkel a reggeli órákban bekopogtató napsugarakat az ablak nélküli, sötét folyosónkra csábíthatjuk.

kép_11
A régebbi korokban a tükör luxuscikknek számított. Ekkor még fényesre csiszolt ezüstből, rézből és bronzból készült fémlapokat használtak. Ezt a tapasztalatot felhasználva a fény közvetítésére más magas fényű anyagokat is használhatunk.

kép_12
A ma is használt üvegtükör Muranóból, Velence egyik szigetéről származik. Innen az elterjedt Velencei tükör név.

A tükröknek több fajtája létezik, mint a síktükör, domború és homorú tükör.

Mi alapvetően a síktükröt használjuk, de több érdekes felhasználása is létezik, kihasználva érdekes tulajdonságait, néha hibáit.

kép_01„A síktükör által alkotott kép a tárggyal egyenlő nagyságú látszólagos kép. Megőrzi a méreteket, és a szögeket is, de az irányítást megfordítja a síkjára merőleges irányok visszafordításával. Ha például a megfigyelő a tükörkép helyzetébe képzeli magát, akkor úgy tűnik neki, hogy a függőlegesen álló tükör felcseréli a jobb és a bal oldalt. Ebből adódik az a népszerű kérdés, hogy honnan tudja ezt a tükör. A tükör azonban nem a jobb és a bal oldalt cseréli fel, hanem az elöl és a hátul irányokat.

Ha az így keletkezett képet egy másik síktükörrel továbbtükrözzük, akkor újra megfordul a körüljárási irány, és minden irány a helyére kerül. Ezért lehet a periszkóppal mindent irány hűen látni.

Ha a tükör nem sík, akkor másfajta kép keletkezik. A domború tükrök kicsinyítik a látszólagos képet, míg a homorú tükrökkel nagyított valódi kép alkotható. A kép távolsága a tárgy távolságán kívül a tükör fókusztávolságától, görbületétől is függ.

Hullámos, egyenetlen felszínű tükrök torzképet adnak.” (forrás: Wikipédia)

Hölgyeim, figyelem! Ne törjük el a tükröt, mert akkor 7 évig nem mennek férjhez!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.