Ne legyen minden kolbász szagú – Páraelszívók

2015. február 3.

kep_002
A terek átfogalmazásával az egyterű, falak nélküli téralkotás váltotta fel a szobánkénti zárható, lehatárolt tereket. Ez főleg a konyha, étkező, nappali vonatkozásában mutatkozik meg. Ennek rengeteg előnye, de kétséget kizáróan egy nagy hátránya bizonyosan van, a szagok.

kep_003Szagelszívók/páraelszívók használata mindenképpen ajánlott. Egy hagyományos konyhába is célszerű alkalmazni ezeket a készülékeket, de az „amerikai” konyhák megjelenésével szinte nélkülözhetetlen.

Lássuk, milyen szagelszívók közül választhatunk.

kep_007
Festett, króm, üveg, függőleges, vízszintes, beépített, üveglapos, vagyis mindenféle kialakítás kapható, de előbb nézzük a lényeget, a teljesítményt.

Picture5_ 031
Az, hogy mennyire hatásosan működik a szagelszívónk több mindentől függ, a szívó teljesítménytől, a helyiség méretétől, a páraelszívó kivezetésétől. A szívóteljesítmény minimálisan 500- 600 m3/h körül ajánlott. A helyiség mérete is meghatározza, mekkora páraelszívóra van szükségünk, egyterű amerikai konyhás lakótér esetén a teljes légköbmétert kell figyelembe venni. Egy 40 m2-es helyiség, kb. 120 m3, így egy 600 m3/h teljesítménynél kb. 10 perc alatt a teljes szoba levegője lecserélődik. Az ideális elszívási kapacitást a helyiség köbtartalmának 12-szeres szorzata alapján lehet meghatározni. Ezek a készülékek csak akkor működnek hatékonyan, ha a frisslevegő utánpótlás is megoldott. kep_001
Ha lehetőség van rá, mindenképpen szabadba történő kivezetést válasszunk, mert a belső keringetésű elszívók hatásfoka nagyjából a 2/3-a a külső kivezetésűnek. A méretezéskor ezt is figyelembe kell venni. A levegő ebben az esetben a zsírszűrőn kívül még aktív szén filteren is átáramlik, ami nagyrészt megtisztítja a szagoktól, gőzöktől, majd ezt követően vissza kerül a konyha levegőjébe, tehát a helyiség levegőjét átszűrve keringeti. A szagmentesítést az ilyen üzemmódban a szénszűrő biztosítja, intenzitását pedig felületnöveléssel szokás fokozni. E szűrők azonban idővel fokozatosan telítődnek és periodikusan cserére szorulnak.

Bármilyen páraelszívót is választunk, az csak rendszeres, igaz nem túl gyakori általános tisztítást igényel.

Nézzük a típusokat.

A klasszikus kialakítás, amikor a főző/sütő felületünk fölé a falra szerelve helyezzük el a készüléket.

A design kiválasztásánál érdemes minél nagyobb ernyőt választani mivel ez szedi össze a felfelé igyekvő párát. A kicsi ernyőt megkerüli és így csökken a hatékonysága. Az ernyő rész lehet rozsdamentes acél vagy üveg is, mindkettő a könnyebb takarítást szolgálja.

kep_009A konyhaszigetek megjelenése újabb kihívás elé állította a szagelszívókat. Ezek a típusok a mennyezetről függesztve kerülnek kialakításra, és általában jóval drágábbak, mint a falra szerelt társaik. A konyhasziget fölé vagy akár az egész konyha mennyezetére érdemes álmennyezetet tenni, így diszkréten elrejthetjük a szagelszívó kivezető csöveit.

A konyhaszigeteknél létezik egy még drágább, de nagyon látványos megoldás a pultból kiemelkedő vagy pultból elszívó páraelszívó. Ennél a megoldásnál, nagyon fontos hogy tájékozódjunk a beépítendő elszívó pontos méretéről, mivel ezek tudatában kell megtervezni a szigetet. A másik lényeges, előtervezést igénylő szempont a szagok kivezetése. Ebben az esetben, a padlóban előre el kell helyezni a csöveket, hogy ki tudjuk vezetni a főzésnél keletkezett szagokat és a párát.

Milyen további lehetőségeink vannak?

Minél nagyobb a légszállítási képesség, annál nagyobb a motor teljesítménye és ez zajjal jár. Nagy motor, nagy zaj.

kep_007
Léteznek olyan megoldások, ahol szétválasztják a motort az ernyőtől. Ha megtehetjük, ezt a megoldást válaszuk, mivel ilyenkor a hangos motor a kültéribe kerül, a ház falára vagy a tetőre. A belső térbe csak az ernyő kerül. Ezzel a megoldással akár beszélgethetünk is az éppen főző személlyel. Nem fog kimaradni a beszélgetésekből az elszívó zaja miatt.

Amennyiben konyhát tervezünk vagy újítunk fel, mindenképpen fordítsunk nagy figyelmet az elszívó kialakítására. Hagyjunk, áldozzunk pénzt az elszívásra, mert hiába veszünk szép konyhát, csodás készülékekkel, ha nem tudjuk megfelelően használni, és a bútoraink szőnyegeink magukba szívják az ételszagot.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.