Színes falak, kis terek - mire figyeljünk?

2013. július 2.

Lakásunk hangulatát, arculatát és a térérzetet nagyban befolyásolják a falak színei.

Nagy terekben jól mutat egy-egy falfelület kiemelése különleges tapétával, fa- vagy kőburkolattal, extrém anyagokkal ( pl. szőrme, üveg, fém, stb.) vagy csupán egyszerű színezéssel, vakolattal.

DSC01638

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kis helyiségekben azonban, mint például egy hálószoba, gyerekszoba, fürdő vagy konyha, különös odafigyelést igényel annak kiválasztása, hogy halvány vagy erős színt alkalmazunk, melyik falat színezzük (az összeset vagy csak csíkokban, egy meghatározó szakaszt emelünk ki, falmatricát ragasztunk, stb.).

 enersys 46

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Világos színekkel növelhetjük a szoba térérzetét, sárgás árnyalatok, meleg színek akkor is napsütést varázsolnak szobánkba, ha épp borús az idő. Vagány színekkel igazi modern, ütős belsőt érhetünk el, ebben az esetben azonban a szoba kiegészítőinek, bútorainak megválasztására is nagy gondot kell fordítani. A sötétebb színeket érdemes kisebb felületekre, falszakaszokra alkalmazni, kiemelhetünk például egy beugró oszlopot és a rá támaszkodó lelógó gerendát, ablak alatti és feletti falszakaszt, egy-egy csíkot egy nagyobb falszakaszon.

DSC02387

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha tapétát választunk, érdemes arra is odafigyelni, hogy milyen szélességű a minta vagy milyen szálirányú, főképpen, ha csak egy csíkban alkalmazzuk, a minta szélessége egyezzen meg a csík szélességével, száliránya pedig a minta irányával.

Ügyeljünk mindig arra, hogy a kiválasztott tapéta vagy falszín passzoljon a parkettához és a lapburkolatokhoz. A legszebb és legkülönlegesebb tapétát is elronthatja, ha nem megfelelő színű környezetben alkalmazzuk. Diszharmónikus lesz a tér.

photo 071

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Optikai csalódást nem csak 3D tapétával érhetünk el, hanem a vastag-keskeny csíkok arányával, színekkel, meghatározó irányok kijelölésével (például vízszintesen csíkos tapéta irányítja a szemet, áramlást, mozgást kelt).

Kísérletezzünk és legyünk merészek, kis terekben is alkalmazzunk bátran színeket!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.