Mikor eljön a világosság

2014. november 4.

kep_008
A földig érő ablak megsokszorozza a fény mennyiségét a belső terekben. Növeljük életterünk komfortfokozatát nagyobb üvegfelületek használatával. Így közvetlenül a nappalinkban élvezhetjük a napsütés pozitív hatásait.

kep_007
A hagyományos építési nyelvezetben az ablakok nem a földön kezdődnek. Általában 90-100 cm-re helyezkednek el a padlótól.  Az ablak alatti kitöltő falszakaszt nevezzük parapetnek az építészeti szakzsargonban. Parapetes ablak esetén sokkal kisebb az áteresztett fény mennyisége.

kep_002
A mai modern építészeti eszköztár előszeretettel használja a „nulla parapetes” azaz a padlóról induló ablaknyílásokat. Ezzel a megnövelt felülettel, hatalmas plusz fényhatást érhetünk el. A földről induló nyílás alkalmazásakor nincs kitakart belső árnyékhatást okozó felület, így a fényt semmi sem akadályozza abban, hogy már a szobánk szélétől végignyújtózkodjon a padlónkon. A megnövelt napsütötte felület növeli a lakók boldogságérzetét ezáltal pozitívan befolyásolja az életminőséget.

kep_003
Ezek a nyílások lehetnek fixek vagy nyithatóak is. A fix megoldás a nyíló vasalat elmaradása miatt jóval olcsóbb, és ugyanolyan fényhatást biztosít, mint a nyitható felület. Ez az a hely, ami tökéletes környezet a szobanövényeink számára is.

A pozitív belső hatások mellet nem elhanyagolható az épület egységes külső megjelenése. Így egységes magassági méretben jelennek meg a külső nyílászárók.

Előnyök:

Több fény, padlón végigfutó fényhatás, nyitható ablakok esetén átszellőztetett terek a nyári időszakokban, egységes külső megjelenés, boldogabb emberek.

Hátrányok:

Nem tehetünk radiátort az ablak alá (korszerű padlófűtés használata ajánlott), a falakban körbefutó elektromos nyomvonalak akadályba ütköznek (javasolt a nyomvonalak padlóban futtatása).

kep_006
Azért is lényeges a fenti eszmefuttatás, mert ha éppen nyílászáró cserében gondolkodunk és megérintett minket a földig érő ablak gondolata, nyugodtan üssük ki az ablak alatt lévő parapetfalat és rendeljünk nagyobb ablakot, kicsi pluszköltséggel nagyot növelhetünk a élettereink komfortfokozatán.

kep_009
A közhiedelemmel ellentétben a parapetfal kivágása nem építési engedély köteles. Amennyiben nem változik a nyílás szélessége, engedély kérése nélkül megtehetjük ezt.

Figyeljünk oda, hogy ha emeleti ablakból csinálunk földig érő nyitható ajtót, mindenképpen készítsünk korlátot, figyelemben tartva az életvédelmi követelményeket.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.