Színes nyílászárók

2014. szeptember 16.

Ajtó, ablak vásárlásakor külön-külön is választhatunk különböző színeket az ajtónk két oldalára. Nem kell ugyanolyan színűnek lennie mindkét oldalnak.

Miért lényeges ez?

kep_002
Nagyon sokszor előfordul, hogy a külső falban lévő ablak más arcát mutatja kifelé és befelé. Más szóval különböző környezeti igényeknek kell megfelelnie.

kep_003
A lakóházak külső falán a leggyakrabban használt a fehér. Hacsak nem akarjuk külön hangsúlyozni az ablakok keretét, akkor nagy valószínűséggel az is fehér lesz. Ez nem jelenti azt, hogy ugyanennek az ablaknak belül is ugyanolyan színűnek kell lennie. Belül egy teljesen más világ vár ránk, így ha igényünk van rá, összhangba hozhatjuk az ablakunk, ablakkeretünk színét a belső hangulattal.

Laura Meroni Porte 2008Manapság korszerű festékek közül választhatunk. Vehetünk készre festett ajtót, ablakot, de ha nyers, kezeletlen fa nyílászárót választunk, akkor mi magunk is a kívánt színre festhetjük őket.

A saját festés esetén csak tőlünk függ, hogy az ablakok oldalait milyen színűre festjük. Ha odafigyelünk, akkor megrendeléskor a kisebb-nagyobb gyártóknál is kérhetjük az eltérő színű felületképzést.

Természetesen a belső ajtóknál is folytathatjuk ezt a játékot. Sőt, még fokozhatjuk is a hatást, mivel itt 3 összetevő áll rendelkezésre. A fal, az ajtókeret és maga az ajtólap színe. Ezek variálásával teljesen eltérő és vagány színdinamikai hatást érhetünk el.

kep_009Példaként képzeljük el, hogy ezekből mindhárom fehér. Így egy átlagos fehér falat láthatunk fehér ajtóval. Először változtassuk meg az ajtólapot feketére. Most egy fehér falon egy nagy fekete folt jelent meg. Ez lehet, hogy túlzás és drasztikus változás. Vegyük vissza az ajtólap színét fehérre és legyen az ajtó kerete fekete. A fehér falunkon elegánsan kereteztük, és így kiemeltük az ajtó foltját, megtörve a nagy fehérséget. Természetesen, mindhárom színt változtathatjuk kedvünkre a jó ízlés határain belül.

Változtassuk meg a fal, a keret vagy az ajtólap színét aszerint, hogy elrejteni vagy épp kiemelni, hangsúlyozni szeretnénk az ajtónkat.

Fogjunk egy fehér lapot, rajzoljunk a lakásunkba illő színvariációkat. Ha megtetszett valamelyik variáció, vegyük meg hozzá a megfelelő színeket és már kezdhetünk is festeni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.