Az apró dolgok is nagyot ütnek - Mozaik burkolatok

2014. szeptember 9.

foto_003
Kicsi kövek, üvegek, amit a falra teszünk és nagyon egyszerűen, nagyon látványos vizuális élményt hozhatunk létre.

foto_006
A mozaik minták nagy történelmi múlttal rendelkeznek, önálló művészeti ágként is működik. A mai építészetben is használnak még klasszikus mozaik mintákat, de manapság inkább a négyzetes raszterben kapható üveg vagy kő mozaikok terjedtek el.

A mozaik használata alapvetően egy drága megoldás. Az ár nagyban függ a mozaikban használt anyagok minőségétől és megmunkálásától.

foto_008
Az üvegmozaikok megjelenésével több típus elérhető. A csempeburkolatok árával megegyező árú kivitel is kapható.

foto_011
Apró kicsi üveg vagy kő négyzeteket képzeljünk el, amit egy hordozó rétegre ragasztanak, így biztosítva a mozaik darabjainak egymás közötti távolságát. Esetenként más formák is kaphatók, de ez legtöbbször az árra is kihat. A hálón elhelyezett mozaikokat könnyedén tudjuk felhelyezni a falfelületre vagy padlóra.

Miért szeretjük a mozaikot?

foto_010
A mozaik textúrája már önmagában is elegáns izgalmas felületet biztosít. A gyártók a látványt előre elkészített színkeverésekkel teszik érdekesebbé. Számtalan színmintából választhatunk, és ha szeretnénk mi is összerakhatjuk az általunk kitalált színkombinációt.

A hordozó hálón elhelyezett apró elemek lehetővé teszik az íves elemek burkolását is. Amíg a hagyományos burkoló elemeknél ez komoly problémát jelent, addig a mozaik megvalósítások könnyedén alkalmazkodnak az ilyen felületekhez.

foto_012
A mozaikot használhatjuk a teljes felületen vagy akár kiegészítő elemként. Gyakori megoldás, hogy drágább mozaikot használunk, de cserébe csak keveset veszünk belőle. Mint kiegészítő elem nagyon látványos környezetet eredményez. Vízszintes vagy függőleges dekorcsíkot is kialakíthatunk belőlük, de használhatjuk ki- vagy beugró falelemek kiemelésére is.

Mire figyeljünk?

Nagyon fontos kérdés a fuga színének kiválasztása. A hagyományos csempéknél is fontos szerepe van, de a mozaiknál létfontosságú. Mivel kicsik a mozaik elemek, ezért nagyon sűrű a fuga rasztere. Ha rossz színt választunk a mozaik színéhez, akár elronthatjuk az összhatást, és a domináns fugával agyonnyomhatjuk a mozaikot.

Nézegessünk mozaikokat, egyből beleszeretünk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.